Procesdag Kasteelmoord start met vertraging omdat gevangenenbusje vast zit in de file

© BELGA
Laurens Kindt

Op het proces over de Kasteelmoord zijn de advocaten van de laatste beklaagde, Nederlander Roy Larmit, begonnen aan hun pleidooi. Advocaten Frank Scheerlinck, Hanne Ollevier en Joris Van Cauter deden dat met een halfuurtje vertraging omdat hun cliënt met het gevangenenbusje vast zat in een file. Het parket aanziet Roy Larmit, de neef van huurmoordenaar Ronnie Van Bommel, als mededader bij de moord en eiste 24 jaar cel voor de man.

Advocaat Joris Van Cauter nam als eerste het woord. “Ik snap de verdediging van de eerste beklaagde niet. Die hebben vijf jaar lang gelogen, vijf jaar lang aan vuilspuiterij gedaan. Dat krijg je niet meer recht. Ook niet met een paar televisieschermen in de rechtszaal. Als je vijf jaar lang gelogen hebt, bakken stront over het onderzoek hebt gekieperd, lekken hebt georganiseerd en het Brugse gerecht corrupt hebt genoemd, dan is het wel heel wrang dat je op de eerste zitting in mei komt zeggen dat de onderzoeksrechter goed werk geleverd hebt en dat de hoofdspeurder een topflik is. Dat is niet geloofwaardig. Waar sta je dan met je kritiek?”, sneerde de Gentse advocaat naar de verdediging van André Gyselbrecht.

Zijn strafblad is inderdaad niet blanco, maar er staan geen geweldsdelicten op

“Dit proces zit ondertussen aan 21 dagen. Maar het had de 22ste dag moeten zijn”, vond Joris Van Cauter. “Die extra dag had ik willen wijden aan meneer Van Wilderoden (de vermeende informant die Evert de Clercq zou afgeluisterd hebben in de gevangenis van Ieper, LK). Die man heeft samengewerkt met het openbaar ministerie. Dat staat vast. Dat was een informant. Maar ze willen daar niets over zeggen. Er zitten hier nog processen-verbaal in dat dossier waarin informatie is verwerkt van informanten. Anonieme informanten. Maar die Van Wilderoden is niet anoniem. We hadden die man dus kunnen ondervragen. Bovendien hadden we hier zijn ruwe materiaal, zijn nota’s. Heel fascinerend om te lezen. Dan weet je waar de crematorium-piste vandaan komt en waarom de hoofdspeurder in dit dossier een tijd lang beschermd moest worden. Trouwens, ook mijn confrater Frank Scheerlinck komt in die nota’s ter sprake. Op hem zouden ze de Hell’s Angels afsturen. Maar hij heeft nooit het aanbod gekregen om beschermd te worden.”

De raadsman schetste vervolgens een beeld van zijn cliënt. “Wie is Roy Larmit? Er zijn een aantal mensen uit zijn omgeving verhoord. Zijn baas Henricus Van Tongerloo typeert hem als een handig manneke, maar geen prater. Zijn collega-schilder John Booker noemt hem een fijne collega die doodgelukkig was met zijn kindje. Zijn vader, die hij al negen jaar niet meer gezien had, noemt hem heel beïnvloedbaar. Zijn moeder, die hier is komen getuigen, zegt dat hij onder een enorme invloed van Ronnie Van Bommel stond. Dat hij gefascineerd is door die oudere, criminele nonkel waar hij te weinig afstand van nam. De directeur van de gevangenis in Antwerpen noemt zijn gedrag onberispelijk, zegt dat hij zeer beleefd is. Roy werkt daar als diender en schilder. Volgens de directeur heeft hij op professionele manier al heel veel ruimten geplamuurd en geschilderd. Hij krijgt daarvoor de fysieke vrijheid om zijn werk te doen, maar maakt daar geen misbruik van. Zijn strafblad? Dat is inderdaad niet blanco maar er staan geen geweldsdelicten op.”

Volgens de advocaat was het voor zijn cliënt niet eenvoudig om te vertellen wat hij wist over de zaak. “Ik heb Roy Larmit leren kennen in 2014 toen de hele familie van Van Bommel van de Nederlandse justitie de vraag kreeg naar een DNA-test. Roy zag de bui hangen en nam met mij contact op. Ik heb hem voorgesteld om zijn lot niet af te wachten, maar zelf naar de Belgische justitie te stappen. Maar er waren ondertussen twee kinderen in zijn leven gekomen en het hele dossier was een wespennest dat onder het vergrootglas van de media lag. Je moet moed hebben om daar zelf naartoe te gaan en hij had de moed niet. Op 10 februari 2015 belt de politie hem, hij gaat zich aangeven en wordt meteen aangehouden. Hij wist dat. En toch is hij gegaan. Eind april was hij in België. Op dat moment wordt er in het dossier niets gezegd. In de pers wel. Daar wordt het gerecht corrupt genoemd omdat het de pedofilie van Stijn Saelens in de doofpot zou steken. En dus kijkt iedereen naar Larmit om te spreken. Van hem moet het komen. Terwijl alles wat hij zegt heel gemakkelijk gecounterd kan worden. Zijn oom, die de moord pleegde, kan niet meer spreken.”

Wij waren de eerste om te spreken in dit dossier. En daar is maar een beperkte dank voor gekomen

Advocaat Van Cauter kwam daarop terug op de bedreigingen aan het adres van zijn cliënt. “Wij waren de eerste om te spreken in dit dossier. Pierre Serry steekt die pluim op zijn hoed, maar dat klopt niet. Wij waren eerst. En daar is maar een beperkte dank voor gekomen. Het parket probeert er hier zelfs de schutter van te maken. Ze nemen het Roy kwalijk dat het nog anderhalve maand geduurd heeft voor hij zou spreken. Alsof wij hem een verklaring hebben ingefluisterd. Dat is natuurlijk niet zo. Wij hebben wel het dossier bestudeerd. Maar goed: die verklaring is voor de ene partij, het parket, niet voldoende. En voor een andere partij, de Clercq, is hij de verrader, de babbelaar. Zo noemden ze hem ook in de Gentse gevangenis, waar een briefje rondging: ‘de babbelaar zit hier’. Toen kwamen de bedreigingen. Uit een proces-verbaal van de federale politie bleek zelfs dat er een prijs op zijn hoofd gezet werd. Roy wist dat zelf niet.”

De bedreigingen werden ook geuit aan de omgeving van Roy Larmit, stelde advocaat Van Cauter. “In die periode vindt zijn vriendin Eva een plastic zeil in de tuin. Een plastic zeil, in deze zaak. Een plastic zeil, groot genoeg om een persoon in te wikkelen. Dat is gebeurd in het weekend voor hij geconfronteerd zou worden met Evert de Clercq. Die bedreigingen, dat is niet om te lachen. Tijdens een videoverhoor werd ikzelf bedreigd. ‘Ge zijt den eerste bij wie ik langs ga als ik vrijkom’, kreeg ik te horen. Misschien grappig bedoeld, maar het is alvast niet mijn humor. Zelfs gisteren, tijdens het pleidooi van zijn advocaten, kregen we bedreigingen van achter ons (Van Cauter doelt op Evert de Clercq,LK). ‘Ik ga jullie allebei pakken’, kregen we te horen. Is dat grappig? Ik vind van niet”, stelde Van Cauter.

Na een korte pauze neemt straks advocaat Frank Scheerlinck het woord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier