Proces van overval op echtpaar uit Moorsele in Bergen aangevangen

Hoofdbeschuldigde Djamel Younsi. © Foto WDA
Redactie KW

In Bergen is met de samenstelling van de jury het assisenproces gestart tegen de drie Noord-Franse beschuldigden van de roofoverval op een echtpaar uit Moorsele, handelaars in antiek, geschenken en decoratie. De man overleefde de aanslag niet.

De feiten speelden zich op zondagvond 16 december 2012 af in de privéwoning van Willy Defever (81) en Maria Mortier (74), een riante villa op de Kezelberg in Moorsele.

Verstikking

Het echtpaar had de hele dag zijn handelszaak op de Barakken in Menen open gehouden. Toen het omstreeks 19 uur thuis kwam werd het onmiddellijk aangevallen door twee gemaskerde, Franssprekende mannen. Het duo eiste de inhoud van de brandkoffer. De overvallers gingen bijzonder brutaal te keer. Beide slachtoffers kregen harde klappen toegediend, terwijl ze gekneveld op de grond lagen.

De plaats van het misdrijf op de Kezelberg in Moorseele.
De plaats van het misdrijf op de Kezelberg in Moorseele.© Foto JPT

Vooral Willy Defever werd gemarteld. Een van de gangsters ging bovenop hem zitten en drukte met zijn knieën op de borstkas van de antiquair. Willy Defever verstikte. Zijn vrouw liep een ernstig hoofdletsel op. Toch lukte het haar zich te bevrijden en alarm te slaan.

Een raadsel

De rovers gingen er vandoor met onder meer vier bronzen beelden, twee schouwgarnituren en de portefeuilles van de slachtoffers. De buit werd in de Citroën Berlingo van het echtpaar geladen. De bestelwagen werd later uitgebrand aangetroffen in Tourcoing.

Het gerecht stond aanvankelijk voor een raadsel en beschikte over weinig sporen die naar de daders leidden. Het duurde vierde maanden vooraleer er schot in de zaak kwam.

Prostituee

Djamel Younsi, een van de beruchtste criminelen van Noord-Frankrijk, werd gezocht in verband met een lopend onderzoek. Tijdens een huiszoeking bij zijn gebuur in Halluin troffen speurders tot hun niet geringe verbazing de volledige buit van ‘de roof van de Kezelberg’ aan. Voor Djamel Younsi (44) zat er niets anders op dan tot bekentenissen over te gaan.

Slachtoffer Willy Defever.
Slachtoffer Willy Defever.© GF

Telefonietapes in de loop van het onderzoek brachten aan het licht dat zijn vriendin Cyrille Drouart (34), die als prostituee werkzaam was in het Gentse, mee in het complot zat. Younsi biechtte voorts op dat Cédric Engelbarts (42) uit Roncq hem vergezelde tijdens de roof.

Overval op bakkerij

Het drietal heeft een verleden. De twee mannen werden herhaaldelijk veroordeeld voor gewelddadige diefstallen in ons land en Noord-Frankrijk. Djamel Younsi, de Fransman van Algerijnse afkomst, geldt als de gevaarlijkste. Hij bracht al 17 jaar van zijn leven achter de tralies door. De rechtbank in Kortrijk veroordeelde de sluwe, arrogante en agressieve Younsi in maart vorig jaar tot 15 jaar cel voor de overval op een bakkerij in Menen.

Vlaamse advocaten

Het trio moest normaal voor het West-Vlaamse assisenhof verschijnen. Het vroeg de Franstalige rol aan zodat de beschuldigden vanaf vandaag door het hof en de jury van Bergen worden berecht.

Wel zijn verschillende advocaten afkomstig van onze contreien. Meesters Christian Vandenbogaerde uit Kortrijk en Mieke Syssauw uit Menen stellen zich burgerlijke partij namens de slachtoffers en hun twee dochters. Aan de kant van de verdediging staan Thomas Gilles uit Gent voor Younsi, Raan Colman uit Gent voor Drouart en Dimitri Vantomme uit Kortrijk voor Engelbarts. Het proces duurt twee weken.

(JPT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier