Proces Oostendse vrederechter De Palmenaer opnieuw uitgesteld

Laurens Kindt

Het Gentse hof van beroep heeft het proces van voormalig vrederechter Guido De Palmenaer opnieuw uitgesteld wegens procedurefouten. De advocaten van De Palmenaer en zijn medeverdachten vragen dat de strafvordering onontvankelijk zou verklaard worden. In dat gevolg zou iedereen vrijuit gaan.

De discussie tussen het openbaar ministerie en de advocaten draait over de procedure die gevolgd werd om De Palmenaer te vervolgen. Volgens een recent arrest van het Grondwettelijk Hof had er op het einde van het onderzoek een zogenaamde filterprocedure moeten gebeuren om te zien of alles wettelijk in orde was. Dat is niet gebeurd.

Een leemte in de wet

Het openbaar ministerie wil dat het hof de zaak opnieuw naar de kamer van inbeschuldigingstelling stuurt om daar de filterprocedure te laten gebeuren. De advocaten van De Palmenaer en zijn medebeklaagden gaan daar echter niet mee akkoord. “Er is geen wettelijk kader voor die filterprocedure bij lagere magistraten zoals een vrederechter. Nochtans zegt het Grondwettelijk Hof dat een filterprocedure essentieel is. We zitten dus met een leemte in de wet. Volgens ons is de strafvordering onontvankelijk”, klinkt het. In dat geval zouden Guido De Palmenaer en zijn twee medebeklaagden vrijuit gaan.

De voorzitter van het hof beslist op donderdag 14 juni hoe het nu verder moet. Guido De Palmenaer was vrijdag niet aanwezig op het hof.

EXCLUSIEF Maffiapraktijken in Oostende: vrederechter staat terecht voor “crapuleus” gesjoemel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier