Proces Mikey Peeters: Betelguirev krijgt 30 jaar voor doodslag, Van Geel 8 jaar als medeplichtige

© IN
Ilse Naudts

Op het assisenproces rond de moord op Mikey Peeters (19) heeft de jury vrijdagavond uitspraak gedaan. Suleyman Betelguirev (25) werd schuldig bevonden aan doodslag en krijgt daarvoor 30 jaar celstraf. Steven Van Geel (26) is niet schuldig als mededader, wel als medeplichtige, hij krijgt daarvoor 8 jaar.

De motivatie van de jury over de medeplichtigheid van Van Geel klonk als volgt: “Steven Van Geel had zich bewapend met een mes, hij heeft zijn vriend moreel aangezet om tot geweldpleging over te gaan. Hij zette het gevecht verder wetende dat zijn vriend dodelijk geweld zou aanwenden met een mes om Mikey Peeters uit te schakelen. Uit zijn houding na de feiten blijkt nergens verrassing of paniek. Hij heeft Betelguirev achteraf helpen te ontsnappen.”

Mikey Peeters werd op 30 mei 2014 neergestoken op de markt na een gevecht met Steven Van Geel. Tijdens dat gevecht hakte Suleyman Betelguirev (25) met een mes 9 keer in op Mikey. Zes messteken troffen raak. Mikey overleed ter plaatse.

Openbaar aanklager Serge Malefason is momenteel bezig aan zijn pleidooi over de strafmaat. Betelguirev riskeert 30 jaar, Van Geel 20 jaar.

Over Van Geel zegt de openbaar aanklager. “Er zijn amper verzachtende omstandigheden. Niet voor de feiten en niet na de feiten. Van Geel vond het maandag te lang dat hij drie jaar gezeten heeft. Hij heeft nog maar 480 dagen gezeten. Hij stelt zich arrogant op ten opzichte van zijn rechters. We moeten ook de maatschappij beschermen. Als je hem nu loslaat in de maatschappij dan impliceert dat ook in het verkeer. Dan moet hij wel eerst van zijn pillenverslaving afraken.”

Ik doe de plechtige belofte dat ik de jacht op Suleyman open hou. Ik besef dat dat tijd zal kosten. Voor hem moet ik 30 jaar vorderen. Voor Steven Van Geel vorder ik een opsluiting van 18 jaar.

Advocaat Kris Vincke : “Toen ik Steven Van Geel voor het eerst zag, heb ik gezegd dat ik er alles voor zou doen dat hij niet het brandmerk moordenaar zou krijgen. Steven, ik heb daarin gefaald. Ik weet dat je niet alles kan doorschuiven naar je maat. Ook al weet ik dat je nooit verwacht had dat hij Mikey zou neersteken. Ik kan niet aanvaarden dat de procureur zegt dat er geen verzachtende omstandigheden zijn. Ik weet welke breekbare jongen hij is. Hij verdient geen 18 jaar. Ik smeek u dat als jury. Dat is bijna de lengte van zijn leven. Dat is de bedoeling van onze wetgever niet geweest.”

“Hij heeft misschien wel kansen gekregen en verkwanseld. Maar hij heeft in zijn leven ook heel veel kansen niet gekregen. Ik kan niet aanvaarden dat hij 15 en ook niet 10 jaar zal krijgen. Hij heeft misschien door zijn houding iemand anders gelokt tot een gevecht. Maar dat is ook alles. Al wat zich daarna afspeelt, de gruwelijkheid van de steken kan je onmogelijk toebedelen aan Steven. Ik ben ervan overtuigd. Als je Steven Van Geel zou tegenkomen op straat dat hij je dan nooit zou lastigvallen, laat staan aanvallen. Ook volgens de psychiaters heeft hij een toekomst als hij zijn pillenverslaving onder controle kan houden.”

“Hij komt op zijn 21ste in de gevangenis terecht. Haal hem daaruit. Want hij leert daar niets. En zijn problematiek wordt daar nog minder behandeld. Ik ben ervan overtuigd dat hij nu wel zijn kansen zou grijpen mocht hij voorwaarden krijgen. Wilde een kans, moest nog 1 proef afleggen voor zijn diploma, maar werd opgesloten. Ik zou u willen vragen, dames en heren van de jury, om deze man nog een allerlaatste kans te geven. Zijn maten hebben werk, hebben een relatie, hebben zelfs een kind. Hij zat vijf jaar met een zwaard van damocles boven zijn hoofd van 30 jaar straf, van een proces als mededader. Dat doet iets met een mens en zeker met een mens die een zwakker ruggeraat heeft. Zijn moeder ziet hem doodgraag, maar ze is labiel. Ze heeft hem doodgeknuffeld. Geef hem nu de kans om ruggegraat te kweken. Geef hem voorwaarden. Weet zeer goed dat als hij die kans verbrodt, dat hij dan naar de gevangenis moet.”

Steven Van Geel : “Als ik een straf zou krijgen met voorwaarden dan zou ik er alles aan doen om er het beste van te maken. Ik heb ook een zoontje van twee jaar. Het is geen oplossing geweest om mij een zware gevangenisstraf te geven.”

De jury volgde Van Geel en zijn advocaat niet. Van Geel kreeg 8 jaar. Voorzitter De Pauw : “U draagt een zware verantwoordelijkheid. Een verantwoordelijkheid die moreel nog wat erger was dan juridisch. U kunt nu onmiddellijk werken aan uw rehabilitatie. De voorwaarden zullen niet van ons komen, maar van de strafuitvoeringsrechtbank. Hou op met u te wentelen in zelfmedelijden en egocentrisme en sta ook eens stil bij de puinhoop die u heeft achtergelaten bij het slachtoffer en zijn familie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier