Proces Kasteelmoord: “Iedereen schuldig aan moord”

Op een dik uur tijd schetste advocaat Filip Van Hende de rol van de andere drie beklaagden. © BELGA
Laurens Kindt

Op een dik uur tijd schetste advocaat Filip Van Hende de rol van de andere drie beklaagden. Hij vindt dat ze alle drie mee schuldig zijn aan de moord op Stijn Saelens.

“Wat Pierre Serry betreft, ben ik zeer verbaasd over zijn bereidwilligheid om mee te werken. Hij zegt dat hij André een plezier wou doen omdat dokter Gyselbrecht de vader van Serry zo goed bijgestaan heeft met palliatieve verzorging. Ik kan dat begrijpen, dat je daar dankbaar over bent. Maar koop dan een doos koeken, in plaats van mee te werken aan een moord”, pleitte Van Hende.

Bidon waterstofperoxide

Hij is ervan overtuigd dat het de bedoeling was om Stijn Saelens zonder enig spoor te ontvoeren uit het kasteel in Ruiselede en hem vervolgens af te maken aan de chalet van Pierre Serry in Maria-Aalter. “Daarom was die put daar gegraven en daarom stond daar een bidon waterstofperoxide klaar. Uw chalet was het geplande executieoord. Van daaruit moest het lichaam van Stijn dan helemaal verdwijnen”, denkt Van Hende.

Hij noemde Pierre Serry de link tussen de echte wereld, die van dokter Gyselbrecht, en de onderwereld. “Dat is uw verantwoordelijkheid en dat is een hele zware”, klonk het.

Uw chalet was het geplande executieoord

Over Nederlanders Evert de Clercq en Franciscus ‘Roy’ Larmit was hij korter. “Meneer de Clercq is de zware crimineel. Je herkent die aan het feit dat ze niets zeggen, dat ze blijven zwijgen. Maar hij wordt door zowel Serry als door Larmit aangeduid. Zijn verweer daartegen is zwak. En Larmit, die heeft meer gedaan dan alleen maar het lijk verbergen, zoals hij zelf beweert. Tientallen keren is hij met zijn oom Antonius Van Bommel (de huurmoordenaar die de moord pleegde en ondertussen overleden is, LK) naar België gereden. Dan hebben ze onderweg toch niet alleen over het voetbal gepraat? Hij moet geweten hebben wat zijn oom van plan was. De doos waarin het wapen verstopt zat, lag op de schoot van zijn oom die naast hem zat in de bestelwagen. Hij moet dat wapen gezien hebben”, denkt Van Hende.

Aan zowel Serry als aan Larmit en de Clercq deed Van Hende nog een oproep: “Stop met de familie Saelens als idioten te behandelen. Zeg ons wat er precies gebeurd is!”. Het bleef echter stil in de beklaagdenbank.

Woensdag advocaten aan het woord

Woensdag komen in de voormiddag eerst de advocaten van Elisabeth Gyselbrecht aan het woord. Luc Arnou en Els Gauquie zullen een hele voormiddag pleiten. In de namiddag is het de beurt aan Johan Du Mongh, de advocaat van Yves Wolfcarius. Hij was een tijdlang de voogd van de vier kinderen van Stijn Saelens en Elisabeth Gyselbrecht en is nu de nieuwe partner van Elisabeth Gyselbrecht, met wie hij in april 2017 een dochtertje kreeg.

Daarna krijgt Rik Demeyer het woord. Hij is door de rechtbank aangesteld als voogd-ad-hoc voor de vier kinderen van Stijn Saelens en Elisabeth Gyselbrecht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier