Proces duivelskoppel: weduwe stelt zich burgerlijke partij

Hilde Van Acker en Jean-Claude Lacote op een vorige zitting. (LK)
Laurens Kindt

Op het proces tegen ‘duivelskoppel’ Jean-Claude Lacote en Hilde Van Acker voor de moord op de Britse zakenman Marcus Mitchell zal de weduwe van het slachtoffer zich burgerlijke partij stellen. Dat is vernomen uit goede bron. De vrouw nam een Antwerpse advocate onder de arm.

Op het proces, dat start op vrijdag 20 november, zullen in totaal 51 getuigen opgeroepen worden. Onder hen ook Martin Van Steenbrugge, de voormalige chef van het B-FAST, dat voortvluchtige criminelen in het buitenland opspoort. Het is dat team dat Hilde Van Acker en Jean-Claude Lacote eind vorig jaar in Ivoorkust kon lokaliseren, nadat ze ruim twintig jaar uit de greep van de Belgische justitie konden blijven. De twee werden in 2011 bij verstek tot levenslang veroordeeld voor de moord op de Britse zakenman Marcus Mitchell in 1996 in de Driftweg in De Haan. Ze ontkennen allebei dat ze daar iets mee te maken hebben. Ze zaten even in voorhechtenis maar kwamen voorwaardelijk vrij en verdwenen met de noorderzon nog voor het proces in 2011 kon beginnen.

Op een voorbereidende zitting vroegen Filip De Reuse en Bram Casier, de advocaten van Jean-Claude Lacote, om bijkomend onderzoek. Volgens de raadslieden zouden een aantal cruciale bewijsstukken, zoals de kogels waarmee Mitchell gedood werd, verdwenen zijn. Volgens het parket liggen die echter netjes opgeslagen in het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie en zijn ze beschikbaar voor een eventuele tegenexpertise. Voorzitter Bart Meganck wees de vraag naar bijkomend onderzoek dan ook af, al bestaat de mogelijkheid dat er in de loop van het assisenproces alsnog bijkomend onderzoek wordt bevolen.

Opvallend: de weduwe van Marcus Mitchell stelde zich tot dusver geen burgerlijke partij in de zaak. Daar is ondertussen verandering in gekomen. De dame stelde een advocatenkantoor uit het Antwerpse aan om zich op de eerste zitting in november burgerlijke partij te komen stellen op het assisenproces. Dat betekent dat de vrouw een schadevergoeding zal vragen aan Jean-Claude Lacote en Hilde Van Acker en wellicht ook zal komen getuigen. Die getuigenis kan een cruciale rol spelen in het proces gezien de weduwe duidelijkheid kan verschaffen over de relatie tussen Jean-Claude Lacote, Hilde Van Acker en slachtoffer Marcus Mitchell. Het parket gaat ervanuit dat Mitchell opgelicht werd door het ‘duivelskoppel’ en dat met zijn leven moest bekopen toen hij zijn geld terugvroeg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier