Priester uit Heuvelland ontslagen om zedenfeiten, ook nieuwe klacht ingediend

Redactie KW

De feiten zijn meer dan twintig jaar oud, uit de tijd toen de priester les gaf in Waregem, en dus verjaard.

Bisschop Jozef De Kesel van Brugge heeft een priester uit Heuvelland ontslagen wegens zedenfeiten met minderjarigen. Dat berichten de VRT-nieuwsdienst en Het Laatste Nieuws vrijdag.

De feiten zijn meer dan twintig jaar oud, uit de tijd toen de priester les gaf in het Heilig-Hart College in Waregem, en dus verjaard. Het slachtoffer had al een schadevergoeding gekregen, maar de priester mocht in functie blijven. “Net daarom communiceren wij dit niet. Er is in het verleden een dadingsovereenkomst afgesloten voor de arbitragecommissie zoals de parlementaire commissie het voorschreef”, aldus Peter Rossel, woordvoerder van het Brugse bisdom.

Dat veranderde toen in het najaar van 2014 bekend raakte dat drie West-Vlaamse priesters, van wie geweten was dat ze zich hadden bezondigd aan zedenfeiten, ook zonder problemen hun pastoraal werk hadden mogen voortzetten. De Kesel kwam onder vuur te liggen en moest over de dossiers uitleg gaan geven in de parlementaire commissie Seksueel Misbruik in de Kerk. Nadat de storm was gaan liggen, besliste de bisschop uiteindelijk ook om de 73-jarige priester uit Heuvelland te ontslaan. Hij werd op 1 januari opgevolgd door de pastoor van de federatie Zalige Margareta uit Ieper.

Nieuwe klacht

Vorige week kwam een tweede klacht binnen. “Die klacht heeft ons ongeveer twee weken geleden bereikt via ons meldpunt. We hebben de klacht meteen overgemaakt aan het parket”, meldt Rossel. Volgens het parket gaat om een heel vage klacht, en zou het niet meteen duidelijk zijn of de klacht handelt over nieuwe zedenfeiten. Het onderzoek loopt nog. Op dit moment kan er niets gezegd worden over de identiteit, noch over de leeftijd van de klachtmelder

(BELGA/Foto EF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier