Priester-leraar over Ivo Poppe: “Hij handelde uit onweerstaanbare drang”

© LK
Laurens Kindt

Op het assisenproces tegen Ivo Poppe, de 61-jarige ex-diaken uit Wevelgem die beschuldigd wordt van oudermoord en de moord op ‘een tiental’ andere mensen, heeft priester-leraar Luc De Prest zopas getuigd. Volgens de pater van de Abdij van Zevenkerken, die de beschuldigde begeleidde in zijn diaconaat, handelde Ivo Poppe uit ‘een onweerstaanbare drang waaraan hij niet kon weerstaan’.

Priester Luc De Prest begeleidde Ivo Poppe en zijn echtgenote Lutgarde Vercaemer in de opleiding tot diaken. “Ik kan zeggen dat we goede gesprekken hebben gehad, al had ik soms de indruk dat hij heel gesloten was. Toen Lutgarde me plots belde dat er iets ernstig gebeurd was, ben ik meteen van Brugge naar Wevelgem gereden. Daar vertelde ze me dat Ivo aangehouden was”, getuigde priester De Prest. Hij schreef brieven naar Ivo Poppe en bezocht hem ook twee keer in de gevangenis. “Ivo zei me dat hij handelde uit een onweerstaanbare drang waaraan hij niet kon weerstaan. Hij kon die mensen niet zien lijden, hij kon dat niet laten gebeuren. Over concrete feiten of namen heeft hij het niet gehad”, klonk het. Het begrip ‘onweerstaanbare drang’ zorgt voor gefronste wenkbrauwen in de assisenzaal. Wanneer iemand handelt uit onweerstaanbare drang kan hij volgens artikel 71 van de strafwet niet veroordeeld worden voor de feiten die hij pleegde omdat de dader zich dan in een tijdelijke staat van ontoerekeningsvatbaarheid bevindt. Of de advocaten van Ivo Poppe dit ook zullen pleiten, is niet duidelijk.

Vergeving

Priester De Prest benadrukte dat men ook naar de positieve kanten van Ivo Poppe, als mens en als diaken, moet kijken. “Hij stond altijd klaar voor de mensen in zijn parochie. Uit zijn brieven blijkt bovendien dat er sinds zijn aanhouding een enorme kentering ontstaan is bij hem. Hij vroeg me ook om vergeving. Hij schreef dat het sterker was dan hemzelf, dat hij niet wilde doden maar het lijden gewoonweg niet kon aanzien. Ik heb Ivo altijd aangespoord om de waarheid te zeggen, hem gezegd dat hem dat zou bevrijden en dat het zijn christelijke roeping was.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.