Powerboatracer riskeert tien jaar cel voor smokkel van anderhalve ton coke

© iStock
Redactie KW

De Oostendse powerboatracer Nico H. (59) riskeert in beroep tien jaar cel voor de smokkel van anderhalve ton cocaïne in een vissersboot. Zijn Nederlandse kompaan Marnix V.R. (54) riskeert eveneens tien jaar.

Het onderzoek naar de Oostendse powerboatracer Nico H. (58) ging eind 2015 van start. Het gerecht verdacht er hem en zijn Nederlandse kompaan Marnix V.R. (54) toen al van dat zij met de twee schepen Liberty en JHC Transporter pakketten met cocaïne oppikten op zee.

In januari 2016 stelden de speurders vast hoe een van die boten in het zog van een groot schip voer. ‘s Anderendaags spoelde 350 kilogram cocaïne aan op het strand van Westkapelle, net over de Nederlandse grens.

Valse wand

Later kocht Nico H. de vissersboot Bounty 2, die op 6 mei 2017 richting Kaapverdië voer. Bij de terugkeer op 27 juni 2017 in de Oostendse haven ging de scheepvaartpolitie, getipt door de Amerikaanse antidrugseenheid DEA, over tot een controle. Daarbij werd anderhalve ton cocaïne aangetroffen achter een valse wand.

Nico H. kreeg in eerste aanleg acht jaar cel, net als Marnix V.R. De Nederlander Arjen D. (60), die in Aruba woont, kreeg een jaar cel, waarvan de helft met uitstel, voor zijn rol als boekhouder van de bende.

225 miljoen euro straatwaarde

Maar in beroep vorderde het openbaar ministerie strengere straffen. Voor Nico H. werd tien jaar gevorderd, net als voor Marnix V.R. “Du jamais vu!”, noemde de openbaar aanklager het dossier. “Het is schabouwelijk wat hier is gebeurd! Het gaat hier om anderhalve ton zuivere cocaïne met een straatwaarde van 225 miljoen euro!”

Arjen D. kreeg eerder al in Antwerpen zes jaar cel voor gelijkaardige feiten. De procureur-generaal is akkoord dat daar geen extra straf aan moet gekoppeld worden. “Maar meneer was beter in Aruba gebleven. Dat is een mooi land in plaats van naar België te komen voor dwaze kloterij uit te halen.”

De zaak wordt verder gepleit op 19 oktober. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier