Poperingse glashandel krijgt geldboete van 21.600 euro na dodelijke val Sandrino (41)

Het Poperingse glasbedrijf Haubourdin heeft in de Brugse strafrechtbank een geldboete van 21.600 euro gekregen, waarvan de helft effectief, voor de fatale valpartij van een arbeider. Sandrino Deroo (41) uit Poperinge kwam drie jaar geleden om het leven toen hij tijdens werkzaamheden van een balkon viel en acht meter naar beneden stortte.

© a-MD

Op 25 april 2016 was Sandrino Deroo in de Ieperstraat in Poperinge samen met een collega aan de slag op de werf van een residentie in opbouw. Ze kwamen in opdracht van hun werkgever Haubourdin het glas plaatsen in de ramen van de veertien appartementen. Maar toen ze op het balkon van het appartement op de derde verdieping het glas aannamen, dat met een kraan ophoog werd gehesen, liep het fout. Terwijl de collega van Sandrino even naar binnen ging om iets te halen, begon het venster – vermoedelijk door een plotse windstoot – te kantelen. Sandrino kon het gevaarte niet houden, verloor zijn evenwicht en viel. De Poperingenaar stortte hij acht meter naar beneden. Alle hulp kwam te laat.

De inspectie stelde na het ongeval diverse inbreuken op de welzijnswet vast. “De werknemers waren niet op de hoogte van de veiligheidsvoorschriften en van een veiligheidsbeleid was geen sprake”, stelde de arbeidsauditeur tijdens het proces. “Geen apentoeren uithalen was de enige raad die ze kregen.” Volgens de auditeur werd de balustrade van het balkon waarop Sandrino stond te werken bewust weggenomen om het materiaal gemakkelijker boven te krijgen. Het glasbedrijf betwistte de inbreuken niet. “Schriftelijke instructies waren er inderdaad niet“, stelde meester Kenny Decruyenaere. “Maar de zaakvoerder ging wel telkens ter plaatse op de werven om mondelinge instructies te geven. Sinds het ongeval werden wel maatregelen getroffen om de veiligheid van de werknemers te verbeteren.” Decruyenaere vroeg de gunst van de strafopschorting voor het bedrijf, maar daar ging de rechter woensdag niet op in.

De weduwe van Sandrino en zijn 19-jarige dochter eisten als burgerlijke partij elk een schadevergoeding. Maar de rechter wees die af op basis van de burgerrechtelijke immuniteit van de werkgever. De arbeidsongevallenverzekering kwam wel al tussenbeide.

Sandrino Deroo.
Sandrino Deroo.© GF

(AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.