Politiezone Westkust stelde deze zomer 323 corona-pv’s op

© MVQ
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Politiezone Westkust blikt terug op dit speciale zomerseizoen dat extra druk heeft gelegd op de schouders van de politiemensen. Hoewel de meeste mensen de coronamaatregelen netjes opvolgden, werden er toch 323 pv’s opgesteld.

Nicholas Paelinck (korpschef PZ Westkust): “De gemeenten De Panne, Koksijde en Nieuwpoort hebben een topseizoen achter de rug waar het mooie weer zeker voor iets tussen zat. De kustversterking voor de politiezone Westkust van 9 politiemensen vanuit de federale politie en politiemensen vanuit de WVL4 netwerkorganisatie (o.a. 6 motorrijders, 4 mountainbikers) was dan ook zeer welkom. Er zijn geen incidenten gesignaleerd geweest aan de Westkust.

Alles rustig

“Binnen De Panne, Koksijde en Nieuwpoort bleef alles rustig en beheersbaar naar openbare orde en mobiliteit toe. Het drukke seizoen was gekenmerkt door zeer weinig evenementen, maar door corona verkozen veel Belgen een vakantie aan de Westkust. Naar jaarlijkse traditie waren de topweekends opnieuw de zeer drukke momenten. Naast de nodige interventies en vaststellingen wat betreft corona, werden ook 3 handelszaken tijdelijk gesloten. We sprongen ook twee keer bij in bijstand naar aanleiding van incidenten bij de collega’s aan de Oostkust, namelijk één keer in Knokke en één keer in Blankenberge.

Regels gerespecteerd

“Het was een zomervakantie om nooit meer te vergeten”, begint Marc Vanden Bussche, voorzitter PZ Westkust en burgemeester van Koksijde. “Dankzij de inzet van de medewerkers van PZ Westkust, de versterking van de federale politie, de collega’s uit PZ Polder, PZ RIHO en PZ Vlas (WVL4,) alle coronacoaches en medewerkers van De Panne, Koksijde en Nieuwpoort konden we het hier veilig houden. De meerderheid van de inwoners, toeristen en tweedeverblijvers hield zich aan de regels, ook hen willen we van harte bedanken. We blikken tevreden terug. In totaal stelden we 323 corona-overtredingen met proces-verbaal vast waarvan 116 in Koksijde. In Koksijde was de politie o.a. genoodzaakt om 16 pv’s uit te schrijven voor het niet respecteren van de afstandsmaatregelen en 85 pv’s voor het niet dragen van een mondmasker.”

De meerderheid van de inwoners, toeristen en tweedeverblijvers hield zich aan de regels

Bram Degrieck, burgemeester van De Panne, telt 123 corona-overtredingen: “De Panne kent het hoogste aantal personen die geen mondmasker droegen (119). Dit is voornamelijk te wijten aan Noord-Fransen die afzakken naar De Panne voor een dagje vertier en niet altijd de regels kenden, ondanks de uitgebreide communicatie. We veralgemenen uiteraard niet want ook hier weer hield de meerderheid zich wel aan de regels. Een positieve noot, in De Panne kon de politie geen samenscholingen vaststellen tijdens het zomerseizoen.”

Scheldpartijen

Geert Vanden Broucke (burgemeester van Nieuwpoort): “In Nieuwpoort schreef de politie 84 pv’s uit voor corona-overtredingen. Ook hier zette iedereen zich ten volle in. Dit was niet altijd evident want naast het begrip van de meesten, was er ook het onbegrip van enkelen wat meermaals leidde tot onterechte scheldpartijen aan het adres van politie en medewerkers van de gemeenten en steden binnen de PZ Westkust, wat ik uiteraard ten zeerste betreur. In Nieuwpoort kregen 55 personen een pv omdat ze samenschoolden en 28 personen omdat ze geen mondmasker droegen. Verder respecteerde 1 zaak het sluitingsuur niet. De regels rond afstand houden werden dan weer uitermate goed gerespecteerd.”

Reminder!

Vanaf dinsdag 1 september om 08 uur is het niet meer verplicht om op het volledige grondgebied van PZ Westkust een mondmasker te dragen (vanaf 12 jaar moet je één op zak hebben). Een mondmasker is enkel nog verplicht op drukke plaatsen waar je de afstand van 1,5 meter niet kunt garanderen. Voor meer info omtrent de specifieke plaatsen waar de gemeentebesturen van de Panne en Koksijde en het stadsbestuur van Nieuwpoort een mondmasker verder nog verplichten (o.a. bepaalde winkelstraten), kunt u terecht op hun kanalen.

Iedereen is wel nog altijd verplicht een mondmasker te dragen waar de federale overheid dat oplegt, dus in de horecazaken (tot u zit), winkels, openbare markten of openbaar vervoer.

Twijfel je waar dat nog allemaal is? Bel 0800 14 689.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier