Politiezone Vlas waarschuwt voor oplichting via internet

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Op 31 januari 2019 meldde zich bij de Politiezone Vlas opnieuw een slachtoffer van Phishing. Dat is een vorm van internetfraude door middel van valse mails, bedoeld om het slachtoffer financieel op te lichten.

Het slachtoffer kreeg een valse mail, zogezegd van zijn bankinstelling, met de melding dat zijn kaart een upgrade moest krijgen. De betrokkene vulde zijn kaartnummer en gegevens via een link in op een website en gaf ook de gegevens door vanop zijn bankkaartlezer.

De bankinstelling was echter alert en erkende de volgende ochtend een betaling van 12.046 euro vanaf de rekening van het slachtoffer als verdacht. Daardoor werd de betaling tijdig geblokkeerd. De politie werd op de hoogte gebracht van de feiten en startte een onderzoek. Ondertussen is de dader van de poging tot informaticafraude opgespoord en geïdentificeerd.

Er zijn drie soorten Phishing mails:

1. Een bankinstelling vraagt in een e-mail naar het slachtoffer om via het aanklikken van een link bankkaartgegevens door te geven om deze terug actief te stellen.

2. In een andere Phishing mail vragen ze aan het slachtoffer om een nieuwe datum door te geven, via een aan te klikken link, om een aangeboden pakje alsnog te kunnen afleveren.

3. Bij een derde type Phishing mail betalen slachtoffers elektronisch aangeleverde facturen van gekende leveranciers waarvan het rekeningnummer is gewijzigd.

Tips:

· Ga nooit in op dergelijke mails en verwijder deze onmiddellijk.

· Neem bij twijfel contact op met uw bankinstelling en maak melding van deze Phishing mail.

· Controleer steeds alle gegevens vooraleer betalingen uit te voeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier