Politiezone Grensleie: “Aantal woninginbraken dit jaar fors gedaald”

Commissaris Stefaan Vannieuwenhuyse is positief gestemd over de evolutie qua woninginbraken. (Foto a-WO)
Axel Vandenheede

Kerstavond draaide voor een tiental gezinnen in Menen en Moorsele uit op een nachtmerrie: toen ze terug thuis waren, moesten ze vaststellen dat ze ongewenst bezoek hadden gekregen. Bij PZ Grensleie is te horen dat er die avond meer inbraken waren dan andere jaren. “Maar het is ook zo dat we dit jaar een pak minder woninginbraken registreerden”, nuanceert commissaris Stefaan Vannieuwenhuyse.

Kerstavond is traditioneel een pakjesavond, maar dit jaar vielen er in politiezone Grensleie (Menen, Wevelgem en Ledegem, red.) ook een pak inbraken te noteren. Op de wijk Ter Beke in Menen gingen dieven aan de haal met juwelen, een spelconsole en zelfs een dure Audi. In Moorsele kwamen er in verschillende huizen ook dieven langs. Amper enkele dagen voordien had een inbrekersbende ook al in drie huizen in Ledegem toegeslagen. Volgens commissaris Stefaan Vannieuwenhuyse waren er dit jaar meer feiten op kerstavond dan normaal. “We roepen de inwoners dan ook nog eens op om de woning bij het verlaten goed af te sluiten en een lichtje te laten branden.”

Voor dit jaar ziet het er in de politiezone nochtans goed uit wat betreft woninginbraken: in de eerste elf maanden van het jaar – tot 28 november meer bepaald – registreerde de lokale politie 222 feiten. “Het gaat om zowel feitelijke inbraken als pogingen”, aldus nog de woordvoerder van PZ Grensleie. “In vergelijking met de eerste elf maanden van 2016 kunnen we een daling met 27,5 procent van het aantal feiten vaststellen. Vorig jaar waren er ook meer inbraken in Wevelgem (144 tegenover 79 in 2015, red.) maar dit is ondertussen ook genormaliseerd.”

“Het aantal Frans-Belgische patrouilles wordt dit jaar nog opgedreven”

“Ook belangrijk om te vermelden is dat we in de zone vooruitgang boeken in de strijd tegen woninginbraken. Sinds 2014 daalt het aantal woninginbraken per jaar fors, op een kleine opflakkering in 2016 na dan: in 2014 registreerden we 407 inbraken, in 2015 en 2016 waren dat er respectievelijk 316 en 333. Als er in de politiezone geen forse piek is wat betreft woninginbraken, dan zullen we in vergelijking met 2014 bijna een halvering mogen noteren.”

Het aantal inbraken in andere gebouwen dan woningen (horecazaken, garageboxen, bedrijfspanden, handelszaken…) volgt dezelfde tendens: in 2016 waren er iets meer inbraken dan het jaar voordien – 228 tegenover 216 – en dit jaar werden er de eerste elf maanden 155 feiten geregistreerd. “In 2016 was bijna een op de drie van die een inbraak in een garagebox“, stelt Stefaan Vannieuwenhuyse.

Nieuwe BIN-werking

De commissaris ziet verschillende redenen voor de daling in 2017. “De zone besteedt veel aandacht aan deze problematiek: de strijd tegen inbrekers is een prioriteit. De laatste jaren gebeurden er ook investeringen wat ondersteuning betreft. Ik denk hierbij aan bewakingscamera’s die gekoppeld werden aan het cameraschild. Een derde reden zijn de acties van de verschillende politiediensten. Zo waren er de grenscontroles van de Franse collega’s en de acties van PZ Grensleie zelf die al dan niet in samenwerking met de Franse politie of naburige politiezones of de federale politie werden opgezet. Het aantal binationale patrouilles werden opgedreven en zullen in 2018 nog verhoogd worden.”

“Tot slot mogen we de nieuwe BIN-werking niet vergeten. De vroegere buurtinformatienetwerken coverden een vrij uitgestrekt gebied. De leden woonden over het hele grondgebied van een gemeente en dat bleek niet efficiënt. De politiezone vernieuwde daarom de werking en nu omvat een BIN slechts een wijk of een bepaalde buurt, waarbij zo veel mogelijk mensen zich aansluiten. Zo wordt de slagkracht van het netwerk vergroot. Dat leidt ook tot een betere samenwerking tussen de BIN’s en de politie“, besluit commissaris Stefaan Vannieuwenhuyse.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier