Politiezone Gavers zet meer ANPR-camera’s op invalswegen

PZ Gavers beschikt sinds kort over een nieuw ANPR-voertuig en extra fietsen. © LOO
Redactie KW

Politiezone Gavers zet dit jaar in op camerabewaking. Zo komen er op het grondgebied Deerlijk-Harelbeke op invalswegen extra vaste camera’s met nummerplaatherkenning bij en worden er ook ANPR-camera’s op combi’s geïnstalleerd. “We hebben intussen ook een nieuw ANPR-voertuig in gebruik genomen”, aldus Jean-Louis Dalle.

Sinds begin deze maand beschikt politiezone Gavers, waartoe stad Harelbeke en gemeente Deerlijk behoren, weer over een ANPR-voertuig. De zwarte wagen vervangt de twee auto’s die een tijd geleden buiten dienst waren gesteld. Het ANPR-voertuig zal voor gerichte verkeersacties en acties tegen woninginbraken ingezet worden. Overdag zal het politielogo – in het wit op beide voorportieren – zichtbaar zijn, met als doel een verhoogd gevoel van veiligheid te creëren.

Dit is niet de enige investering als het om innovatie en digitalisering gaat“, stelt korpschef Jean-Louis Dalle. “We investeren in twee of drie bijkomende vaste ANPR-palen die we op het bestaande netwerk van de naburige zones zullen afstemmen. Dat gebeurt met het oog op de realisatie van een sluitend cameraschild. Ook een aantal combi’s van de interventieploegen zal een ANPR-camera krijgen en de ANPR-camera’s op de parkings van het provinciaal domein De Gavers zullen in fases op ons systeem aangesloten worden.”

Een tweede belangrijke punt dit jaar is de uitrol van de gebiedsgebonden wijkwerking. “Dat gebeurt tegen deze zomer. We gaan voor een aanpak op maat en in partnerschap. Daarnaast zal de werking van de gemeentelijke administratieve sancties (GAS) geëvalueerd en indien nodig bijgestuurd worden en PZ Gavers wil ook de samenwerking met PZ Mira uitbouwen.”

Intrafamiliaal geweld

De korpschef blikt ook graag terug op 2017. “Een jaar waarin we mooie resultaten neerzetten”, vervolgt hij. “Zo werkten we meer op drugs, wat in 128 feiten resulteerde. We konden ook een wietplantage oprollen. Het aantal pv’s over intrafamiliaal geweld daalde sterk: van 103 in 2016 naar 82 in 2017. Ons interne netwerk Jeugd & Gezin, dat bemiddelt, kan daartoe hebben bijgedragen.”

Korpschef Jean-Louis Dalle
Korpschef Jean-Louis Dalle© a-LOO

“Wat betreft het verkeer zien we dat het aantal ongevallen daalde van 659 in 2016 naar 623 in 2017; drie op vier ongevallen gebeurde in Harelbeke. Opvallend is het aantal inbreuken tegen het juiste gebruik van parkeerplaatsen en blauwe zones. Vorig jaar waren er 2.804 inbreuken, in 2016 slechts 899. Die grote stijging is te verklaren door OPC. Sinds september controleert dit parkeerbedrijf de blauwe zones en stelde in vier maanden 1.899 inbreuken vast.”

Tien procent te snel

In politiezone Gavers werden in 2017 ook 5.489 ademtests uitgevoerd. Daarmee voldoet de zone ruimschoots aan de vooropgestelde doelstelling van 3.806 per jaar. Het zijn er ook veel meer dan in 2016, toen er 4.153 tests afgenomen werden. “Een op 20 bestuurders was echter niet safe”, aldus de korpschef. Het aantal gecontroleerde voertuigen op snelheid steeg vorig jaar in vergelijking met 2016 met bijna 5.000. Iets meer dan 10 procent was in overtreding.

(AXV-LOO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.