Politierechtbank Veurne start opnieuw op… met tal van coronaregels

Afstand houden en handen ontsmetten is verplicht. © JH
Redactie KW

In de politierechtbank van Veurne vond vandaag voor het eerst sinds maart opnieuw een ‘normale’ zitting plaats van. Door de coronacrisis zijn er wel heel wat spelregels. “Maar mijn basisrechtsprincipe blijft: de zitting is openbaar en iedereen is welkom”, zegt politierechter Geert Vandaele.

Vandaag werd weer een eerste ‘normale’ zitting gehouden, met 39 zaken op de rol. Omdat het een zitting was met hoofdzakelijk Franstalige beklaagden, was er sowieso minder volk aanwezig. En wie in Frankrijk woont, mag sowieso de grens nog niet oversteken. Hun zaak, met in totaal een tiental beklaagden, werd sowieso uitgesteld naar een latere datum. Daardoor waren een handvol beklaagden aanwezig, die toch even moesten opletten bij het betreden van de zaal.

Masker verplicht, afstand houden

Wie het gerechtsgebouw binnentreedt, moet sowieso een mondmasker, of een alternatief dat neus en mond bedekt, dragen. Er is controle voorzien. Er is ook een gescheiden in- en uitgang gemaakt. Informatie vragen aan de infobalie kan, die zit sowieso achter glas. Aan de griffies zijn wanden geplaatst met plexiglas. Wie daarna de zaal van de politierechtbank binnen wil, passeert eerst een infostand. Daarop staan de regels duidelijk uitgelegd. Daar staat ook alcoholgel om de handen te ontsmetten.

Eenmaal binnen moeten beklaagden zich zoals voordien aanmelden bij de deurwachter, die eveneens beschermd is door een wand met plexiglas. Vervolgens staat aangegeven waar men in de zaal kan neerzitten, met de hulp van logo’s. Wie naar voren wordt geroepen, kan niet tot bij de rechter komen. Er is een lint gespannen. Tot slot kunnen documenten of attesten enkel overhandigd worden via een bakje vooraan. De bijstand van een tolk is er, zij het met respect voor de social distancing.

Iedereen toch welkom

Ook de procureur, griffier en politierechter Geert Vandaele dragen een mondmasker. “Mijn principe is om de regels rond corona maximaal te respecteren, maar ook om de zittingen zo normaal mogelijk te laten verlopen”, zegt hij. “De openbaarheid van de zitting is mij heilig. Iedereen is welkom. Ook als een beklaagde nog iemand wil meebrengen als steun, mag dat. Zolang iedereen maar voldoende afstand houdt en een mondmasker draagt.” In de zittingszaal zijn nu slechts 25 plaatsen. Als de zaal vol zit, moet je buiten even wachten. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier