Politiecommissaris Dirk Calcoen (60) uit Koksijde met pensioen

commissaris Dirk Calcoen. (foto MVO)
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Commissaris Dirk Calcoen (60) sluit na 38 jaar trouwe dienst zijn carrière bij de politie af. Hij blikt terug op memorabele momenten, maar kijkt ook uit naar een nieuwe periode in zijn leven.

Voor Dirk Calcoen in 1982 bij de toenmalige gemeentepolitie van Koksijde begon, volgde hij twee jaar een opleiding tot beroepsmilitair op de basis in Koksijde. Hij legde verscheidene examens af en hoopte zo zijn jongensdroom te realiseren: luchtverkeersleider worden. “Maar als je in het leger iets wilt, dan krijg je dat juist niet”, zegt Dirk lachend. “Mijn carrière ging dus een andere richting uit, bij de politie. Ik volgde een officiersopleiding, behaalde mijn brevet als ‘officier van de gerechtelijke politie, hulpofficier van de procureur des Konings’. Ondertussen was ik tot hoofdinspecteur eerste klasse gepromoveerd. Na de hervorming was ik actief als wachtofficier bij de interventiedienst en het gerechtelijk bureel. In 2008 kon ik mijn diploma als commissaris verzilveren en werd ik hoofd van de wijkdienst.”

Pioniersrol

“In al die jaren is er enorm veel veranderd. In 1982 telde ons korps amper 20 personen, in 1996 al meer dan 50. Nu heeft het team van PZ Westkust ruim 200 medewerkers! Eigenlijk ben ik gestart in het ‘stenen tijdperk’… Gsm’s en computers waren er nog niet, pv’s moest je opmaken op een A4’tje met carbon ertussen en uittypen op een mechanische schrijfmachine. We werkten destijds samen met de Rijkswacht van De Panne en Veurne en moesten bij hen aankloppen voor informatie over personen, om nummerplaten te identificeren, enzovoort. Wij hadden niet eens een database! Nu beschikken onze diensten over een informaticalokaal, iedereen krijgt een opleiding,… Onze korpschef heeft een pioniersrol gespeeld in de beveiliging met ANPR-camera’s en zet sterk in op moderne technologieën om het politieapparaat in zijn geheel optimaal te laten functioneren.”

Zijn hele loopbaan volgde Dirk Calcoen vervolmakings- en specialisatiecursussen. “Als pelotonscommandant had ik de leiding over een team van vier secties van elk negen personen”, legt hij uit. “Ik kreeg ook de kans om mijn brevet aircommando te halen, omdat PZ Westkust samenwerkte met het 40ste smaldeel van de basis Koksijde, onder meer voor het opsporen van vermiste personen. Ieder jaar nam ik deel aan militaire survivalkampen in de Ardennen. Dat hield in: rotsbeklimming, hindernispistes, rafting, vluchten met de Sea King en de C130, diverse wapens hanteren,… Je leerde overleven in de natuur, in weer en wind, en alles gebaseerd was op teamspirit en samenwerking.”

Terugblik

“Mijn 38 jaar bij de politie waren in elk geval boeiend en gevarieerd”, aldus Dirk. “Sommige zaken blijven je natuurlijk bij. Zoals twee jonge criminelen uit Dinant die we op heterdaad betrapten in een villa. De ene lag nietsvermoedend onder een deken tv te kijken, de ander zat in bad. Allebei hadden ze nog voor hun 20ste al een indrukwekkend strafblad. Maar er zijn ook verschillende zelfmoorden, zware verkeersongevallen of branden, die voor altijd op mijn netvlies staan gebrand. Vroeger moesten we dat op eigen houtje verwerken, nu zijn er gelukkig twee korpspsychologen die uitstekend werk leveren.”

Nu hij met pensioen is, heeft Dirk meer tijd voor zijn sportieve hobby’s. “Helaas kan ik door corona nu niet fitnessen of zwemmen, dus blijft het momenteel bij fietsen en mountainbiken. En ik zoek nog een nieuwe uitdaging, want stilzitten is niet aan mij besteed!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.