Vierde verdachte van straat geplukt in Den Haag in onderzoek naar bedreigingen tegen Vincent Van Quickenborne

In het onderzoek naar de bedreigingen aan het adres van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) is er een vierde verdachte opgepakt. Het gaat om een 21-jarige Nederlander, zo heeft het Nederlandse Openbaar Ministerie zondagnamiddag bevestigd.

De vierde verdachte werd omstreeks 15.00 uur opgepakt op straat in de Nederlandse stad Den Haag, op verzoek van de Belgische autoriteiten, zegt het OM op Twitter. De arrestatie gebeurde door de Dienst Speciale Interventies, zo meldde de Nederlandse politie.

In de nacht van vrijdag op zaterdag waren al drie Nederlanders (van 20, 29 en 48 jaar) gearresteerd in Den Haag en omgeving. België heeft om hun overlevering gevraagd.

Plan om te ontvoeren

Zaterdag raakte bekend dat Van Quickenborne onder verhoogde beveiliging is geplaatst. Er was sprake van “recente” bedreigingen die “zeer ernstig” moeten worden genomen. Van Quickenborne zelf zei zaterdagavond in een videoboodschap dat “er een plan was om mij te ontvoeren”.

Die videoboodschap werd uitgezonden tijdens het ‘Feest van Team Burgemeester’ in Kortrijk Xpo zaterdagavond. De titelvoerend burgemeester kon er dus zelf niet bij zijn.

Volgens de VRT en Het Laatste Nieuws zou vrijdagochtend een verdachte auto met Nederlandse nummerplaat opgemerkt zijn aan de woning van Van Quickenborne in Kortrijk, waar hij ook titelvoerend burgemeester is. Het is niet bekend of in de auto inzittenden waren, maar er zouden “volgens betrouwbare bronnen” wel wapens aangetroffen zijn. Volgens de VRT ging het om kalasjnikovs, vuurwapens en flessen met benzine. De dreiging zou uit het drugsmilieu komen. Maar die informatie is niet officieel bevestigd.

In het nauw gedreven

Van Quickenborne zelf reageerde zaterdag ook op sociale media. “Het sterkt mij in de overtuiging dat we moeten blijven strijden”, zo zei hij. “De criminelen voelen zich in het nauw gedreven. Dat gevoel is terecht. Want we zullen de strijd tegen de georganiseerde misdaad blijven voeren, met meer mankracht en middelen dan vroeger.”

Premier Alexander De Croo noemde de dreiging ten aanzien van de minister “totaal onaanvaardbaar”.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier