Van Quickenborne wil bredere uitrol van het videoverhoor voor beter bewijsmateriaal bij seksueel geweld

© Getty Images
Phebe Somers

In de politiezone Geeraardsbergen/Lierde werd dinsdag een demonstratie gegeven over het TAM-verhoor, een techniek die al enkele jaren wordt toegepast bij minderjarigen. In onze provincie zijn al 15 politiezones uitgerust met een speciaal ingericht TAM-verhoorlokaal. Nu wil de minister van Justitie Vincent Van Quickenborne deze het TAM-verhoor ook uitrollen bij het verhoren van kwetsbare personen, zoals slachtoffers van seksueel geweld.

“België scoort heel slecht op vlak van veroordelingen van seksueel geweld. Zo leidt slechts 10% van de aangiftes van verkrachting tot een effectieve veroordeling”, vertelt Edward Landtsheere, woordvoerder van minister Van Quickenborne. Het probleem ligt niet zelden in een gebrek aan bewijsmateriaal. Het is het woord van het slachtoffer tegenover dat van de verdachte. Een TAM-verhoor, oftewel Techniek Audiovidueel verhoor Minderjarigen, zou dit probleem bij bepaalde groepen deels moeten verhelpen. “Het kan bijvoorbeeld gaan over een meerderjarig slachtoffer of een getuige zijn die kwetsbaar is omwille van de fysieke of psychische impact van de feiten of op grond van de persoonlijkheid, maturiteitsgraad, psychisch evenwicht of leeftijd van de betrokkene.”

Hogere kwaliteit

Minister Vincent Van Quickenborne in de regiekamer van een TAM-lokaal tijdens een demonstratie.
Minister Vincent Van Quickenborne in de regiekamer van een TAM-lokaal tijdens een demonstratie. © Kabinet Justitie

Er zijn verschillende redenen waarom deze techniek breder recent wordt toegepast dan enkel bij het verhoren van kinderen en jongeren. Eerst en vooral is de kwaliteit van het bewijs hoger dan een uitgeschreven verhoor. Maar er is meer. “Door het verhoor op te nemen kan een psycholoog-deskundige het verhoor nadien bestuderen. Het verslag van deze deskundige is een belangrijk bewijselement voor een rechter”, klinkt het. De emoties, houding en het gedrag van het slachtoffer kan naar verluid doorslaggevend zijn voor de beoordeling en vaststelling van de feiten.

Daarnaast is er ook een humaan aspect dat het TAM-verhoor zo waardevol maakt in gevoelige situaties. “Met een videoverhoor vermijd je een nieuw trauma en secundaire victimisatie doordat het slachtoffer niet steeds opnieuw hetzelfde verhaal bij verschillende instanties moet herhalen, men kan gewoon de opname herbekijken”, verduidelijkt Edward. Tot slot kunnen de beelden gebruikt worden om de mogelijke daders mee te confronteren waardoor die sneller tot bekentenissen zouden overgaan.

15 West-Vlaamse lokalen

Een videoverhoor wordt volgens het kabinet van Justitie afgenomen door daartoe speciaal opgeleide inspecteurs die ook bij jonge kinderen of minderjarige kwetsbare personen de nodige informatie kunnen verzamelen. In totaal werden er in onze provincie in 2020 al 553 verhoren op deze wijze afgenomen. Meer dan de helft hiervan was gelinkt aan feiten van voyeurisme, aanranding van de eerbaarheid of verkrachting. Ook opzettelijke slagen en verwondingen, openbare zedenschennis en beelden van seksueel misbruik kwamen aan bod. Niet enkel slachtoffers, ook getuigen deden op deze manier hun verhaal. Op Vlaams niveau werden er dubbel zoveel meisjes als jongens verhoord. De TAM-methode wordt door elke politiezone in ons land toegepast, maar niet iedereen heeft een afzonderlijk lokaal hiervoor. In West-Vlaanderen bezitten 15 politiezones over zo’n videoverhoorlokaal, dat sober wordt ingericht om afleiding te minimaliseren. Naast een verhoorruimte is er ook een regiekamer aanwezig.

Op initiatief van Vincent van Quickenborne, minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, het College van procureurs-generaal en de Politie werd er midden oktober en gemeenschappelijke omzendbrief rondgestuurd om de waarde van deze techniek te benadrukken. Dit bezoek van de minister van Justitie aan zo’n gespecialiseerde TAM-ruimte moet deze boodschap extra bekrachtigen.

Deze West-Vlaamse politiezones beschikken over een speciaal ingericht TAM-verhoorlokaal:

• PZ Brugge

• PZ Damme/Knokke-Heist

• PZ Blankenberge/Zuienkerke

• PZ Oostende

• PZ Kouter

• PZ Tielt

• PZ Bredene/De Haan

• PZ Het Houtsche (Oostkamp)

• PZ RIHO (Roeselare)

• PZ Grensleie (Menen)

• PZ Gavers (Harelbeke)

• PZ MIDOW (Oostrozebeke)

• PZ VLAS (Kortrijk)

• PZ MIRA (Waregem)

• PZ Spoorkin (Veurne)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier