Tweede jobdag Ladies@Police was een schot in de roos: ook Elodie (16) liet zich overtuigen

Tijdens de sessie selfdefense konden de deelneemsters zich helemaal uitleven. © West-Vlaamse Politieschool
Phebe Somers

Op 17 en 19 augustus kon je in Zedelgem terecht voor de tweede editie van Ladies@Police, een jobdag voor en door vrouwen. Vrouwen zijn serieus ondervertegenwoordigd bij de politie, en dan vooral in de hogere functies. Hoewel dat eigenlijk vooral een zorg van de rekruteringsdienst is, wil de West-Vlaamse Politieschool zélf een extra inspanning leveren om de genderverdeling gelijk te trekken.

In totaal schreven 51 dames zich in om kennis te maken met de opleiding inspecteur. De bedoeling van deze extra jobdag, naast de algemene waar zowel mannen als vrouwen welkom zijn, is vooral om de misverstanden en onterechte vooroordelen over de sector te verklaren. “Zo denken vrouwen vaak, of dat wordt hen verteld, dat ze het fysieke aspect van de job niet zouden aankunnen en dat het onmogelijk te combineren valt met een gezin. Door middel van getuigenissen van politievrouwen hebben we hen tijdens de infosessies duidelijk gemaakt dat deze beweringen nergens op slaan’, vertelt Larissa Maes, beleidsmedewerker.

Vooroordelen bevestigen of weerleggen: dat is één van de redenen waarom we zo’n dag organiseren

Eén grote stereotype blijkt echt wel waarheid te bevatten volgens Larissa: “Het is een machowereld, dat is zo. Er is steeds meer instroom van vrouwelijke inspecteurs, maar ze blijven nog te vaak hangen op dat niveau. Ze krijgen alleszins dezelfde kansen, dus ik zou niet meteen de oorzaak kunnen aanduiden. Maar het glazen plafond is natuurlijk een probleem dat zowat elke sector treft.”

Uiteenlopende profielen

Op de jobdag passeerden tal van verschillende profielen de revue: studenten, administratief bedienden, horecamedewerkers, leerkrachten, maatschappelijk werkers, zelfstandigen… zelfs een chocolatier, kapster en iemand uit de verzekeringssector. Er kwamen deelneemsters vanuit alle hoeken van West-Vlaanderen, van Lauwe tot in Ieper en van Kuurne tot in Oostende. Opmerkelijk: enkele zakten zelfs af vanuit Oost-Vlaanderen. Qua leeftijd was de groep minder divers, vooral 25 tot 35-jarigen toonden interesse.

© West-Vlaamse Politieschool

De voormiddag stond in het teken van infosessies. Naast een welkomsspeech van Veerle Dhont, de enige vrouwelijke korpschef in onze provincie, kregen de dames een woordje uitleg over de selectieprocedure en de basisopleiding tot inspecteur. Daarna kwamen enkele vrouwen uit het werkveld getuigen over hun ervaringen binnen hun job. “We hebben ervoor gezorgd dat er verschillende profielen aan bod kwamen, zowel kersverse inspecteurs als doorwinterde commissarissen, mama’s met een groot gezin en politievrouwen zonder kinderen. Elke vraag kon zo authentiek beantwoord worden”, aldus Larissa.

Proeven van het werkveld

Na de lunch was het tijd voor wat beweging en stonden er tal van workshops op het programma: een sportproef, beeptest, training met politiehonden, stress-weerbaarheid sessie, geweldbeheersing en zelfverdediging. “Zo konden de deelneemsters niet enkel proeven van hoe het bijvoorbeeld voelt om iemand in de boeien te slaan en een kogelvrije vest te dragen, maar ook nagaan voor zichzelf of ze de fysieke capaciteiten hebben om mee te doen aan de selectieproeven. En ik kan je verzekeren: dat viel bij iedereen enorm goed mee. In de namiddag kwam iedereen écht los, het actief bezig zijn ligt hen duidelijk beter dan op een stoel zitten luisteren,” klinkt het.

Sommige van de aanwezigen hadden zich al ingeschreven voor de opleiding, maar zaten toch nog met twijfels of vragen. Op het einde van de dag waren zij veel zekerder van hun stuk.

Na afloop van beide jobdagen is Larissa meer dan tevreden. “We sluiten met een heel positief gevoel af. Pas nadat we de evaluatie van iedereen hebben gelezen zullen we zeker weten hoeveel onder hen zich zullen inschrijven of zullen doorgaan met hun selectieprocedure. Maar we weten al van enkele dat ze na Ladies@Police helemaal overtuigd waren.”

Kinderdroom waarmaken

Vooroordelen over de job had Elodie niet, maar toch vond ze het zeker de moeite om de infodag bij te wonen.
Vooroordelen over de job had Elodie niet, maar toch vond ze het zeker de moeite om de infodag bij te wonen.

Elodie Sanchez uit Wevelgem is daar één van. Als zestienjarige was ze de jongste van het gezelschap, maar dat houdt haar niet tegen. Ze heeft nog één jaar te gaan in de Tuinbouwschool in Kortrijk voor ze haar secundair diploma op zak heeft, maar daarna schrijft ze zich sowieso in.

“Naar de politieschool is een kinderdroom van mij. Ik zit niet graag stil en hou van variatie, dus zo’n job past perfect bij mij. Toen ik door een ongeluk met mijn paard rugproblemen kreeg was ik bang dat het niet meer voor mij zou weggelegd zijn, dat hadden de dokters mij ook verteld. Maar na lang revalideren gaven ze me toch een waterkansje. Tijdens de praktische proeven op de jobdag heb ik ontdekt dat, mits de juiste ingesteldheid, het zeker mogelijk is om mijn droom waar te maken. Maar ook tijdens de infosessies heb ik echt enorm veel bijgeleerd”, vertelt Elodie enthousiast.

Een ‘postje’ voor iedereen

We vragen Larissa nog om enkele voordelen van de job op te sommen, kwestie van enkele geïnteresseerde lezers te overtuigen om volgend jaar ook een bezoekje te brengen aan Ladies@Police: “Dat is natuurlijk heel persoonsgebonden, wat de ene een voordeel vindt beschouwt de ander misschien als een nadeel. Maar het is een ontzettend boeiende job met heel veel variatie en mogelijkheden. Afhankelijk van je ambitie en interesses vind je binnen de politie sowieso een functie die jou op het lijf geschreven staat.”

De jobdag werd georganiseerd in samenwerking met Vives Kortrijk. Aïsha Cordy (2e jaarsstudente Bachelor Maatschappelijke Veiligheid) liep stage in de West-Vlaamse Politieschool, en het uitwerken van Ladies@Police was één van haar stageopdrachten.
De jobdag werd georganiseerd in samenwerking met Vives Kortrijk. Aïsha Cordy (2e jaarsstudente Bachelor Maatschappelijke Veiligheid) liep stage in de West-Vlaamse Politieschool, en het uitwerken van Ladies@Police was één van haar stageopdrachten. © West-Vlaamse Politieschool

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier