Toch proces-verbaal na bezoek Marc Van Ranst aan Izegemse zaterdagmarkt

© Belga
© Belga
Redactie KW

Na het bezoek van viroloog Marc Van Ranst aan de Izegemse zaterdagmarkt heeft de politie van de zone Riho toch een proces-verbaal opgemaakt.

Het pv beschrijft op basis van beelden van de bewakingscamera’s in het centrum van de stad hoe zijn passage met een cameraploeg van productiehuis Geronimo in opdracht van brouwerij Van Honsebrouck is verlopen. Het is aan het parket om te beslissen of er inbreuken op de coronamaatregelen zijn geweest en of er gevolg aan gegeven zal worden.

Het optreden van Marc Van Ranst op de Izegemse zaterdagmarkt was een ludieke poging van Filou-brouwerij Van Honsebrouck om in deze coronatijden het algemene sentiment wat positiever te trekken én duidelijk te maken dat we pas allemaal terug van een pintje zullen kunnen genieten als we ons samen laten vaccineren en deze periode nog even doorwinteren.

Op de zaterdagmarkt blikte Van Ranst samen met een cameraman van productiehuis Geronimo en acteur Sam Louwyck een promofilmpje in dat de campagne moest begeleiden. Ze schotelden de marktgangers zogezegd een alternatieve vaccinatiestrategie voor. Een strategie waarbij het heropenen van de horeca deel van het plan zou zijn.

Vervelend

“Dat alternatief bleek recht van de productieband van brouwerij Vanhonsebrouck te komen, waar ze er in het grootste geheim in slaagden het vaccin te mengen met bier”, aldus Louwyck in het promofilmpje. “Uit die geslaagde test ontstond ‘Filou AC’ oftewel Filou Anti-COVID. Eén flesje bier bevatte één dosis van het coronavaccin; dus je hebt er twee nodig om safe te zijn.” “Een win-win situatie voor iedereen”, zo stond Marc Van Ranst de reporter van deskundige uitleg bij. “Het productietekort kan opgevangen worden door de brouwerij en door het vaccin in bier te verwerken kan de horeca heropenen als officiële vaccinatiecentra.

Het optreden van de cameraploeg en Van Ranst werd evenwel niet door iedereen even hard gesmaakt. “Dit is toch wel wat vervelend ten opzichte van de vele verenigingen en serviceclubs die de voorbije weken op de markt acties wilden organiseren of flyers uitdelen”, vond burgemeester Bert Maertens (N-VA).

“We hebben steeds al die aanvragen geweigerd om elk risico op samenscholingen te vermijden. De marktkramers zelf moeten zich aan tal van maatregelen houden. En dan gebeurt zoiets. Ik wens de brouwerij en de horeca alle succes toe in deze moeilijke tijden maar zo’n acties kunnen nu even niet.” De politie kreeg lucht van het optreden maar kon op het moment zelf geen overtredingen vaststellen.

Nu blijkt op basis van de camerabeelden van de bewakingscamera’s in het centrum achteraf toch een proces-verbaal te zijn opgesteld. “Dat pv beschrijft wat er op de beelden te zien is”, bevestigt korpschef van de politiezone Riho Curd Neyrinck. “Het is naar het parket doorgestuurd.” De Kortrijkse afdelingsprocureur van het West-Vlaamse parket Vincent Remy beaamt. “Het pv is goed ontvangen. Er zal nu onderzocht worden of er inbreuken zijn geweest en wat de eventuele gevolgen zullen zijn.”

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier