Strikte paspoortcontroles tegen vliegende parasols: ‘zwarte lijst’ en snelle respons moeten strandincidenten vermijden

Olaf Verhaeghe

Daar is de zon, daar is de drukte aan de kust. Zijn daar ook de eerste rellen aan zee? Een nieuwe databank en systematische identiteitscontroles moeten politiediensten helpen om grote incidenten zoals in Blankenberge vorig jaar te vermijden. “Bij ons zijn die gasten uit de Blaarmeersen welkom, als ze zich hier wél gedragen.”

De grote vakantie is intussen twee weken ver, maar echt zomerweer hebben we tot nu toe amper gekregen. Gelukkig komt daar dit weekend verandering in. Het kwik stijgt straks naar 25 graden en eindelijk krijgen we volle zon. Ook aan de kust. De vakantieverblijven en hotels zitten er goed vol en met het mooie weer zakken duizenden dagjestoeristen af naar de Blankenberges en Oostendes van deze wereld.

Het gebrek aan federale versterking voor de lokale politiezones amper de helft in vergelijking met vorig jaar zadelt de kustburgemeesters echter met kopzorgen op. Knokke-Heist moet het met amper een viertal agenten per dag extra doen, terwijl er volgens burgemeester Piet De Groote (Gemeentebelangen) zeker twintig extra manschappen nodig zijn. Knokke-Heist keek dan ook over de grens en schakelde vorig weekend de hulp van Nederlandse agenten te paard in. Op enkele opstootjes met feestvierende jongeren – nota bene uit Nederland – na, bleven incidenten in de Knokse uitgaansbuurt uit.

Strandpolitie en databank

Met het mooie zomerweer in aantocht verlegt de aandacht zich echter van de cafés naar het strand. De beelden van de grote vechtpartij in Blankenberge van augustus vorig jaar ogen zelfs een jaar later nog steeds bijzonder pijnlijk. “Wat toen is gebeurd, is een smet op ons imago”, zegt burgemeester Daphné Dumery (N-VA). “Wij zijn een populaire badstad die staat voor vakantie en gezelligheid. Geweld en overlast, dat past niet bij wie we zijn.”

De vechtpartij in augustus vorig jaar op het strand van Blankenberge staan nog vers in het geheugen gegrift.
De vechtpartij in augustus vorig jaar op het strand van Blankenberge staan nog vers in het geheugen gegrift. © BELGA/MAARTEN WEYNANTS

Dit jaar schakelt Blankenberge voor het eerst strandpolitie in, net als Oostende eerder al deed. Vier agenten zullen er continu patrouilleren, samen met een patrouillehond. “En ik heb iedereen in mijn stad, van inwoners over horeca-uitbaters en winkeliers tot toeristen, opgeroepen om bij het minste tumult dat ontstaat, meteen de politie te bellen. De 101, direct. De tijd van wachten tot het kalmeert, is voorbij. We hoeven geen geduld te hebben met zij die hier voor miserie komen zorgen.”

Een vechtpartij in de Gentse Blaarmeersen, waar vooral Brusselse jongeren bij betrokken waren, deed de discussie over de jongerenbendes en incidenten in recreatiezones opnieuw oplaaien. Als reactie lanceerde minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) onder meer een nieuwe databank waarin iedereen die ooit een plaatsverbod kreeg voor een recreatiegebied of badplaats, wordt opgenomen. “Die informatie werd vroeger niet gedeeld”, zegt burgemeester Dumery. “Na de vechtpartij vorig jaar kregen wij van korpsen uit het binnenland te horen dat ze die gasten direct herkenden op televisie… Daar waren wij natuurlijk niets mee. Nu kan onze politie wel zien wie elders al gekend is, vanzelfsprekend is dat een goede zaak.”

Strenger in Oostende

Het gebruik van de databank wordt in Blankenberge gecombineerd met systematische identiteitscontroles. De burgemeester gaf daar met een specifiek besluit in juni toelating voor en is zo strenger dan wat de wet voorschrijft. “Ja, onze politiemensen kunnen iedereen op ons grondgebied zomaar om hun paspoort vragen”, aldus Daphné Dumery. “Uiteraard gaan we niet aan etnische profilering doen en heeft de politie duidelijke objectieve richtlijnen, maar het lijkt ons heel normaal dat je je moet kunnen identificeren. Je weet toch graag wie in je stad elders al een plaatsverbod heeft. Niet dat we hen automatisch terugsturen: als er geen probleem is, is er geen probleem. Maar je ziet tenminste met wie je te maken hebt. Die gasten uit de Blaarmeersen zijn welkom in Blankenberge, als ze zich hier wél gedragen.”

“Wat vorige zomer is gebeurd, is een smet op ons imago”, zegt burgemeester van Blankenberge Daphné Dumery.
“Wat vorige zomer is gebeurd, is een smet op ons imago”, zegt burgemeester van Blankenberge Daphné Dumery. © BELGA/MAARTEN WEYNANTS

Bart Tommelein, Open VLD-burgemeester van Oostende, gaat nog een stap verder. Wie in die databank opduikt en aan zee wordt herkend, heeft in de koningin der badsteden geen plaats. “Ik voer een lik-op-stukbeleid”, stelt Tommelein nadrukkelijk. “Die amokmakers zijn gekend, en niet in positieve zin. Een plaatsverbod krijg je niet zomaar, hé. Wie op die lijst staat, heeft al een en ander op zijn kerfstok. Wij hebben hen hier niet nodig.” In Oostende zullen de betrokken jongeren dan ook bestuurlijk worden aangehouden en opnieuw huiswaarts worden gestuurd.

De voorzorgen zijn dus genomen, de aanpak ligt klaar, al hopen beide kustburgemeesters vooral dat het niet zo’n vaart loopt. “Of er deze zomers parasols door de lucht zullen vliegen in Blankenberge? Ik hoop vurig van niet. Eén keer was genoeg, hopelijk beseft iedereen dat”, besluit burgemeester Dumery.

Andere badplaatsen maken zich minder zorgen

In de meeste andere kustgemeenten maakt men zich minder zorgen over relletjes of incidenten op het strand. Jean-Marie Dedecker (LDD) van Middelkerke geeft aan op alles voorbereid te zijn. “Problemen zoals in Oostende of Blankenberge vorig jaar kennen wij niet, maar mocht dat soort zaken zich verleggen naar hier, dan grijpen wij uiteraard meteen in”, zegt hij. De Middelkerkse politie krijgt daarvoor de hele zomer versterking van agenten uit Antwerpen.

Net als Blankenberge en Oostende schakelen steden en gemeenten zoals Nieuwpoort en De Haan vooral ook stewards in. “Wij zijn en blijven een familiebadstad”, aldus Geert Vanden Broucke (CD&V) van Nieuwpoort. “Sowieso speelt de politie in de zone Westkust altijd kort op de bal. Onze stewards zijn er voornamelijk om te wijzen op het belang van de coronamaatregelen. Je merkt dat de motivatie om die te volgen, afneemt.” “Op de dijken hebben we nog infokiosken en ontsmettingsmateriaal staan, naast 40 stewards”, aldus Wilfried Vandaele (N-VA) van De Haan. “We hopen dat dit zal volstaan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier