Politiezone Westkust houdt eerste grootschalige drugsactie samen met Scheepvaartpolitie

© JH
© JH
Redactie KW

Politiezone Westkust hield woensdag op haar volledige grondgebied een grootschalige drugsactie en deed dat voor het eerst met de steun van een team van de Scheepvaartpolitie. “Die zetten hun drugsdetectietoestel in die via een swiping van de handen kan nagaan of die in aanraking kwamen met drugs”, zegt woordvoerster Ine Deburchgraeve.

De grote anti-drugsactie werd woensdag 12 mei gehouden tussen 15 uur en 21.30 uur. Ze ging door op drie locaties binnen de politiezone. Zowel in de Kerkstraat in De Panne, de Albert-I-Laan in Koksijde en op de Kaai in Nieuwpoort werd gecontroleerd. “Aan de actie namen onze verkeersdienst, interventiedienst en SRT-team ( Snel Respons Team, red. ) deel”, zegt woordvoerster Ine Deburchgraeve van Westkust.

“We zetten ook onze eigenste drughond Miss en haar baasje in samen met haar collega-hond en baasje van politiezone Vlas. Uniek aan deze actie was de steun van het TST-team ( Technical Support Team van de federale scheepvaartpolitie, red. ). Zij leverden bijstand met hun drugsdetectietoestel. Hiermee kunnen ze enerzijds via een swiping op de handen van de bestuurders nagaan of zij in aanraking kwamen met verdovende middelen of medicatie. Anderzijds detecteert het toestel ook op bepaalde voertuigonderdelen zoals het stuur of de versnellingspook.”

Elf positieve swaps, acht voor drugs

“Tijdens de actie controleerden we samen met het TST-team 44 personen en werden 21 ‘swaps’ met het detectietoestel uitgevoerd. Van de 21 swaps waren er 11 positief waarvan 3 op medicatie en 8 op drugs. Bovendien troffen we in totaal 8,48 gram cannabis en marihuana aan.”

“Uit de actie bleek dus dat van de 44 gecontroleerde personen er 8 recentelijk met drugs in aanraking kwamen, wat neerkomt op 18 % van alle gecontroleerde personen. Een bewijs dat dergelijke acties wel degelijk een grote meerwaarde zijn.” (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier