Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Politiezone Vlas pakt illegale straatraces aan

Redactie KW

De afgelopen weken werd de politezone VLAS geconfronteerd met spontane bijeenkomsten van tuning- en sportwagens op invalswegen en grote parkings in de regio. Verschillende keren werd vastgesteld dat er op de parkings van Kortrijk Xpo en Kinepolis werd verzameld door vaak tientallen voertuigen. De politie is ondertussen volop bezig met een onderzoek en analyseert daarbij ook de beschikbare beelden van zowel de ANPR-camera’s als de videofragmenten die op sociale media werden gepost.

Telkens kreeg de politie meldingen over voertuigen die gevaarlijk aan het driften waren, voetgangers die moesten wegspringen voor optrekkende wagens en aanhoudende geluidsoverlast.

Racen en driften

Nadat deze wagens zich hadden verzameld, vertrokken ze met hoge snelheid richting autosnelweg voor een rondrit om dan op andere locaties straatraces te houden, onder meer in Menen, Dadizele, Roeselare en Kuurne.

De politie is ondertussen volop bezig met een onderzoek en analyseert daarbij ook de beschikbare beelden van zowel de ANPR-camera’s als de videofragmenten die op sociale media werden gepost. Via social media is duidelijk te zien hoe er wordt geracet en gedrift op parkings en op de openbare weg.

In december 2021 heeft PZ Vlas, naast gerichte toezichten en controles, ook al een waarschuwende brief gericht naar de eigenaars van de aanwezige voertuigen.

Maar ondanks deze preventiemaatregelen werden afgelopen weekend opnieuw bijeenkomsten georganiseerd en wordt er op sociale media opgeroepen om de komende weken opnieuw te gaan driften en te racen.

Ontoelaatbaar

Hoofdcommissaris Devid Camerlynck, afdelinghoofd verkeerspolitie: “Voor de PZ VLAS is dergelijk gedrag absoluut ontoelaatbaar. Carmeetings kunnen georganiseerd worden maar moeten als evenement worden aangevraagd en goedgekeurd door de burgemeester na advies en veiligheidsoverleg met de politie.”

“Daarnaast moeten ook de covidmaatregelen zoals voor andere evenementen worden nageleefd. (onder meer mondmaskerplicht, CST-controle). Privéparkings kunnen ook zomaar niet worden aangewend zonder toestemming van de eigenaar.”

Nultolerantie

Maar het meest verontrustende is uiteraard het verkeersonveilig rijgedrag, waarbij de politiezone VLAS een nultolerantie zal hanteren. Bijkomende controles zullen worden georganiseerd door de verkeerspolitie, die experten in huis heeft inzake de tuningvoorschriften.

Niet-conforme tuningvoertuigen en hun bestuurders zullen geverbaliseerd worden totdat zij opnieuw een geldige keuring kunnen voorleggen.

Inbeslagname wagens

Bestuurders dreigen hun rijbewijs te worden ingetrokken bij vaststelling van zware verkeersinbreuken op de openbare weg. Maar voor verkeersonveilig gedrag kan ook de procedure voor de bestuurlijke inbeslagname van de wagens worden toegepast.

Verkeersveiligheid is een absolute prioriteit voor de politiezone VLAS, daarom coördineert zij alle meldingen en inbreuken en is er nauwe samenwerking met zowel de naburige politiezones Grensleie, Arro Ieper en Riho, alsook met de federale politie voor een gezamenlijke aanpak.

PZ Vlas rekent ook op de burgerzin van iedereen die met de verkeersveiligheid in Kortrijk, Kuurne en Lendelede begaan is en vraagt om meteen te bellen naar het lokaal oproepnummer 1701 bij het vaststellen van verkeersonveilig rijgedrag door tuning- en racevoertuigen.