Politiezone RIHO koopt 21 bodycams na positieve testfase

©STEFAAN BEEL (Foto SB)
©STEFAAN BEEL (Foto SB)
Redactie KW

RIHO gaat over tot de aankoop van 21 bodycams. De bodycams zullen gebruikt worden op de verkeers-en interventiedienst van de politiezone. “Het dragen van de bodycams werd als heel positief ervaren tijdens de testperiode”, aldus korpschef Curd Neyrinck.

Naar aanleiding van het stijgend aantal incidenten waarbij er geweld wordt gebruikt tegen de hulpdiensten heeft de WVL4, waaronder de politiezone RIHO valt, beslist om bodycams in te zetten tijdens verschillende diensten. “Studies over bodycams hebben aangetoond dat het aanwenden ervan een meerwaarde kan betekenen voor het politiewerk”, zegt Curd Neyrinck, korpschef van de politiezone RIHO waaronder de steden Roeselare en Izegem en de gemeente Hooglede vallen.

Alvorens over te gaan tot de aankoop ervan werden de bodycams de voorbije periode getest. “Verschillende agenten van binnen ons korps gaven aan dat ze de bodycams wilden uitproberen. De voorbije periode werden verschillende incidenten binnen onze politiezone vastgelegd via een dergelijke mobiele camera. De agenten ervaren het gebruik ervan als heel positief”, aldus de korpschef.

Opstellen van proces-verbaal

De politiezone beslist dan ook om over te gaan tot de aankoop van 21 bodycams. Die aankoop werd donderdagavond goedgekeurd tijdens de politieraad. “De beelden van de incidenten blijken erg nuttig te zijn bij het opstellen van een proces-verbaal. Wanneer de agent niet meer zeker is wat er nu precies gebeurd is, kan men de beelden opvragen en bekijken. Incidenten rond het gebruik van de bodycams tijdens die testperiode zijn er niet gebeurd”, aldus de korpschef.

De agent moet telkens wanneer hij wil filmen dat duidelijk aangeven. De aangekochte bodycams zullen in eerste instantie gebruikt worden op de verkeers-en interventiedienst van de politiezone RIHO. Het type bodycam waarvoor gekozen werd is momenteel al in gebruik in de politiezone Westkust. De politiezone RIHO investeert in totaal 29.993,87 euro inclusief BTW in de aankoop ervan.

(BF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten