Politiezone Regio Tielt en politiezone Het Houtsche gaan nauwer samenwerken

De burgemeesters en korpschefs van beide zones ondertekenden een engagementsverklaring. © Sam Vanacker
Redactie KW

De politiezone Regio Tielt en de politiezone Het Houtsche, die in de praktijk al lang voor bepaalde zaken samenwerken, breiden die samenwerking nog verder uit. De burgemeesters en korpschefs van beide zones ondertekenden daartoe vrijdag een engagementsverklaring. Volgens Claude Vandepitte en zijn collega Veerle Dhont biedt een doorgedreven samenwerking niets dan voordelen.

De zone Regio Tielt (die Ardooie, Lichtervelde, Tielt, Wingene, Ruiselede en Pittem onder de vleugels heeft) en Het Houtsche (de regio Oostkamp, Beernem en Zedelgem) hebben volgens korpschef Claude Vandepitte heel veel gelijkenissen.

Bijstand

“Het gaat om landelijke zones met een gelijkaardig bevolkingsaantal en met een gelijkaardige organisatiecultuur, terwijl we ook allebei jeugdinstellingen op ons grondgebied hebben die een specifieke aanpak vergen. We zitten trouwens ook op dezelfde radiofrequentie en op het terrein verlenen onze mensen elkaar al langer bijstand. We delen ook permanentierollen. Dat alles is een hefboom om de bestaande samenwerking nog verder uit te bouwen.”

Kosten besparen

Volgens zijn collega Veerle Dhondt van Het Houtsche levert het samenwerkingsverband niets dan voordelen op. “Door ervaringen uit te wisselen, goede praktijken te versterken en onze kennis met elkaar te delen bekomen we meer expertise en efficiëntie, wat de kwaliteit en de snelheid van terwijl de samenwerking ook tot kostenbesparing leidt. Zo kunnen we ook samen investeren in pakweg bodycams en in opleiding en trainingen. Het staat ons toe om een antwoord te bieden op organisatorische en maatschappelijke uitdagingen waar de zones vandaag mee geconfronteerd worden, zonder dat we daarbij onze eigenheid verliezen.”

“Onze zones zijn in de voorbije twee decennia eenvoudigweg heel organisch naar elkaar toe gegroeid”

De twee hoofdcommissarissen benadrukken dat de samenwerking los staat van eventuele toekomstige nationale of regionale initiatieven tot samenwerking. “Er wordt al lang gepraat over een eventuele nieuwe structuur en daar werden in de voorbije jaren al tal van ballonnetjes over opgelaten. In zekere zin nemen we hier nu wat de vlucht vooruit, maar dat doen we zonder dat er iets van bovenaf opgelegd is. Onze zones zijn in de voorbije twee decennia eenvoudigweg heel organisch naar elkaar toe gegroeid. En die samenwerking komt beide zones ten goede.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.