Politiezone Komen-Waasten lanceert unieke website “Alles online volgen”

Maandelijks zal de politie een overzicht kunnen leveren van welke zones door de patrouilles werden bezocht.© CLL
Maandelijks zal de politie een overzicht kunnen leveren van welke zones door de patrouilles werden bezocht.© CLL
Redactie KW

Meer blauw op straat, een politie die niet of veel te laat reageert en de straffeloosheid van de kleine criminelen? Het is slechts een greep uit de verwensingen die de ordediensten dagelijks naar het hoofd krijgen geslingerd. Om hun werkwijze zo transparant mogelijk te houden, lanceert de Politiezone Komen-Waasten binnenkort een unieke website, waarop hun activiteiten live kunnen worden gevolgd.

Toen het nieuwe gemeentebestuur aan het roer van de grensgemeente kwam te staan, werd meteen werk gemaakt van een volledig nieuw veiligheidsplan. Daarin werd duidelijk gesteld dat de politie op vier jaar tijd een significante verhoging va nhaar aanwezigheid in het straatbeeld moest realiseren. “Onze mensen werken dagelijks keihard om de veiligheid van alle burgers te garanderen”, verklaarde commissaris Douchy tijdens de meest recente gemeenteraad.

“Politieagent op iedere hoek van de straat is niet realiseerbaar”

“Helaas blijft de perceptie bij de bevolking heersen dat we te weinig of niet snel genoeg reageren. Ook krijgen we vaak het verwijt dat we bepaalde zones of deelgemeenten van Komen-Waasten compleet links laten liggen. Niets is minder waar en onze ploegen op het terrein werken volgens duidelijke richtlijnen. De realiteit is helaas dat we een groot grondgebied onder onze vleugels hebben, maar we dit met slechts 42 patrouillemensen moeten bewerkstelligen. Het is geen kwestie van niet willen, het is eerder een kwestie van een tekort aan mankracht.”

Transparante werking

De commissaris bleef echter niet doof voor de bezorgdheden van zowel de burgers als de lokale politici. “We hebben van bij de start van het nieuwe veiligheidsplan duidelijk gesteld dat we een open en transparante werking zouden nastreven”, verklaart hij. “Daarom lanceren we een nieuwe en beveiligde website, uniek in zijn soort, die enkel toegankelijk zal zijn voor de leden van de gemeenteraad en de leden van de politieraad. Ze krijgen allen een beveiligde link en een wachtwoord, waarmee ze gepersonaliseerde toegang tot de website kunnen krijgen.”

“Via een paneel krijgen ze zo toegang tot de meest recente statistieken en cijfers. Is er daadwerkelijk een stijging van inbraken, diefstallen of daden van geweld? Het valt er allemaal op te raadplegen waardoor er meteen een duidelijk beeld kan worden gevormd van de evolutie van de criminaliteit in onze gemeente.

Geen misbruik

Daarnaast zal men er ook kunnen zien waar de politiepatrouilles zich bevinden. Afgelopen met het clichébeeld van de agent die ‘s nachts in het commissariaat ligt te slapen. Vanaf nu kan men dit meteen gaan controleren en melden, mocht blijkt dat iemand van onze mensen er de kantjes vanaf loopt. Dit unieke systeem zal er ook voor zorgen dat we maandelijks een overzicht kunnen leveren van welke zones door onze patrouilles worden bezocht. Zo gaat men duidelijk kunnen vaststellen dat geen enkele hoek van onze zone over het hoofd wordt gezien. Veel mensen dromen van een politieagent op iedere hoek van de straat, maar dat is helaas niet realiseerbaar.”

Of dergelijk platform niet tot misbruik gaat leiden? “Doordat we met een beveiligde verbinding werken, wordt ieder bezoek ook geregistreerd. De gegevens die hierop te vinden zijn, moeten onze werkwijze transparant maken maar dienen niet om publiekelijk rond te strooien. Misbruik zal onherroepelijk leiden tot het afsluiten van bepaalde verbindingen”, sluit de commissaris af. (SR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier