Politiedrone zoekt mensen op de middenberm van de R8

De zoektocht met de drone leverde niks op. © GS
Redactie KW

Boven de middenberm van de R8 tussen Kortrijk en Kuurne was vrijdagnamiddag een drone van de politie te zien. De inspecteurs waren op zoek naar mensen en schuilplaatsen.

Voorbijgangers hadden de politie gebeld omdat ze enkele personen op de grasberm zagen klauteren. Omdat er in het verleden al een dakloze man een kamp op de berm had gebouwd, voerde de politiezone Vlas vrijdag een controle uit.

Dat deden de agenten niet door te voet de lange grasberm uit te kammen, maar met een drone, die onlangs ook al werd ingezet bij de zoekactie in Vives en de betoging van Vlaams Belang in Kortrijk. Vanop de parking van Peugeotgarage Vandecasteele steeg de drone, die een zoom-, infrarood-, breedhoek- en lasercamera heeft, op. Zonder resultaat, de warmtebeelden registreerden enkel een vogel.

De politiedrone maakt deel uit van WVL4, een samenwerkingsakkoord tussen de politiezones Vlas, Riho (regio Roeselare), Westkust (regio Koksijde) en Polder (regio Diksmuide). Er wordt met een beurtrol gewerkt voor welke zone de drone bedient. Vlas beschikt over één piloot en twee operatoren. De lasercamera op de drone kan tot 1,6 kilometer ver een punt markeren. Als daar bijvoorbeeld een lichaam wordt gedetecteerd, worden de gps-coördinaten doorgestuurd, zodat de hulpverleners het makkelijk vinden.

(GS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.