Politieagenten zone Het Houtsche dragen eind 2023 bodycams op straat

© BELGA/DIRK WAEM
Redactie KW

Vanaf eind dit jaar zullen politieagenten van zone Het Houtsche – Beernem, Oostkamp en Zedelgem – bodycams dragen en zo de straat opgaan. Er werd een budget van 30.000 euro uitgetrokken om 14 bodycams te kopen. Politieraadslid Lode Vanneste (N-VA- drong daar al langer op aan. “Vorig jaar weren nog 31 pv’s opgesteld voor geweld tegen politiemensen in Het Houtsche, meer dan een verdubbeling.”

Al vorig jaar drong politieraadslid Lode Vanneste (N-VA) erop aan om bodycams aan te schaffen voor de zone Het Houtsche (Oostkamp/Zedelgem/Beernem). Het aantal pv’s van geweld tegen de politiemensen bleef immers maar stijgen. In 2020 ging het om 14 pv’s, in 2021 om 20 pv’s.

Geweld terugdringen

“In 2022 ging het echter al om 31 pv’s, een stijging van liefst 55% tegenover het jaar voordien”, zegt Vanneste.

“Het is duidelijk dat de mensen van het Houtsche dikwijls onder zware druk werken. Bovendien wordt voor sommige lichtere feiten niet altijd een pv opgesteld omdat ze amper vervolgd worden. Daarom drong ik aan op de aankoop van bodycams. Het gebruik van deze toestellen moet het geweld tegen de politiemensen terugdringen.”

14 bodycams

De politie Het Houtsche trekt nu 30.000 euro uit om binnenkort 14 bodycams aan te kopen. Als alles vlot verloopt, worden de toestellen eind 2023 in een eerste fase gebruikt door de interventiedienst van het Houtsche.

“Er dient nog een samenwerkingsovereenkomst uitgewerkt te worden met politiezone Regio Tielt. Ook de drie gemeenteraden van Beernem, Oostkamp en Zedelgem moeten nog groen licht geven. En uiteraard dienen de politiemensen de nodige opleiding te volgen”, besluit Vanneste. (JH)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier