Politie buigt zich donderdag over handhaving van buitenplan

© BELGA
© BELGA

Vanaf zaterdag 8 mei komt het rijk der vrijheid wat meer in zicht. De avondklok verdwijnt en de terrassen mogen opnieuw open. Maar meer volk op straat, betekent mogelijk ook meer werk voor de ordediensten. De politie buigt zich donderdag over de manier waarop ze de maatregelen zal handhaven, heeft Belga vernomen.

Op 8 mei treedt het zogenaamde buitenplan in werking. We mogen dan opnieuw een frisse pint gaan drinken op een terras, al zijn daar wel heel wat voorwaarden aan verbonden. De avondklok maakt vanaf dan plaats voor een samenscholingsverbod van meer dan drie personen tussen middernacht en 5 uur ‘s ochtends. Ook evenementen, culturele voorstellingen en erediensten zullen buiten kunnen plaatsvinden met maximum 50 personen. Pretparken heropenen, net als georganiseerde buitenactiviteiten tot 25 personen en sportactiviteiten zonder publiek.

Crowdcontrol

Die versoepelingen zorgen ook voor de ordediensten voor een aantal uitdagingen, want uiteraard moet erop worden toegezien dat de regels worden nageleefd. Heel wat steden en gemeenten bereiden zich daar nu al op voor, zo komen er in Gent camera’s voor crowdcontrol en kiest de stad Leuven voor extra patrouilles.

De Taskforce GPI, die ervoor moet zorgen dat de politiediensten alle maatregelen tegen het coronavirus op dezelfde manier toepassen, steekt donderdagvoormiddag alleszins de koppen bij mekaar om zich te buigen over de handhaving. Dat is vernomen bij Nico Paelinck, voorzitter van de Vaste Commissie van de lokale politie. De voorbije maanden controleerde de politie onder meer op het naleven van de avondklok en de regels rond buitenlandse reizen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.