Ongerustheid bij bewoners na tweede melding van eventuele kinderlokking op speelplein De Mote in Koekelare

© (Foto JH)
Redactie KW

Bij bewoners van Koekelare is er momenteel ongerustheid nadat er in korte tijd twee meldingen gemaakt werden van een verdachte man die kinderen zou lokken op het speelplein van De Mote.

“Mijn zoon werd zondagmiddag gelokt met een snoepje maar gelukkig hield mijn oudste zoontje dat tegen”, zegt ongeruste mama M. “De feiten worden door de politie ernstig genomen maar er is geen reden tot paniek”, zegt burgemeester Patrick Lansens.

Het grote speelplein en skatepark op het natuurdomein De Mote aan de Belhuttebaan in Koekelare lokt zeker in het weekend heel wat volk. Ook zondagmiddag was het geval. De plaatselijke Chiro hield er bovendien ook een activiteit. Ondanks die drukte zou een man er geprobeerd hebben om een 4-jarig jongetje mee te lokken in de struiken.

Oudste zoontje tegengehouden

“Mijn twee zoontjes van 4 en 7 jaar kwamen zondagmiddag aangedaan thuis van hun Chiromiddag”, zegt mama M. (27). “Omdat mijn oudste zoon al twee jaar bij de Chiro zit mocht zijn broertje al meegaan. Ze waren gaan spelen op het speelplein van De Mote toen mijn jongste zoontje van 4 zich wat had afgezonderd. Mijn oudste zoontje had hem plots terug in de gaten en zag hoe hij naar een man liep die aan de twee banken stond aan het skatepark. Daar achter is een bosje. “Kom mee, die man gaat ons snoepjes geven als we meegaan”, zei M. tegen zijn broer. Die had gelukkig de reflex om M. weg te trekken waarop die man wegliep. Thuisgekomen hebben ze in paniek hun verhaal gedaan. Daarop hebben we de Chiro gebeld, die we niets kwalijk nemen, en de politie. Zij zijn op de Mote nog gaan controleren en kwamen M. en zijn broertje bij ons thuis bevragen. Hun verhaal dat ze vertelden aan de politie was heel consequent.” Volgens de jongetjes ging het om een man met zwarte mantel en kap.

Geen reden tot paniek

M. postte haar verhaal op Facebook en daar werd het snel meer dan 800 keer gedeeld. Opvallend is dat het niet de eerste melding is van gelijkaardige feiten. Enkele weken geleden zou een man, die ook een zwarte jas droeg, enkele jonge meisjes kort benaderd hebben aan de struiken. De politie neemt de feiten alvast ernstig. “Dat kan ik beamen”, zegt burgemeester Patrick Lansens (Vooruit). “Zondagmiddag was ik zelf aanwezig op de Mote bij het basket en toen ik buitenkwam zag ik een politiecombi op het terrein. Achteraf kreeg ik eveneens die melding binnen en had contact met de politie. Alhoewel de melding vaag is en het zondag bruiste van de activiteit op de Mote, zo zat het terras ook stampvol, wordt de melding ernstig genomen. Er is evenwel geen reden tot paniek want dit is de eerste melding die we hierover krijgen. Maar het is altijd een goed idee om waakzaam te zijn”, besluit de burgemeester.

Extra politiecontroles

“Onze ploegen zijn meteen ter plaatse gereden naar De Mote en deden nazicht”, zegt commissaris Wim Merlevede van zone Polder. “Er kon niemand meer aangetroffen worden die voldeed aan de beschrijving. De identiteiten van aanwezigen werden gecontroleerd en er werden personen of eventuele getuigen ondervraagd, net als leiders van de Chiro. Dat leverde voorlopig niets op. We laten alle pistes open maar hebben geen redens om aan te nemen dat het niet waar zou zijn. Onze ploegen patrouilleren nu al af en toe op de Mote om bijvoorbeeld vandalisme of druggebruik op te spore maar zullen nu extra controles doen naar aanleiding van deze feiten.” (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier