https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

KSA De Torenwacht in Diksmuide zwaar getroffen door vandalisme: “Op zoek naar tips”

© (Foto GF)
Redactie KW

De leiding van KSA De Torenwacht in Diksmuide hebben een ganse dag nodig gehad om hun lokaal op te ruimen nadat vandalen er lelijk huis hebben gehouden. “We moesten zelfs industriële stofzuigers huren om bluspoeder dat overal werd rond gespoten op te ruimen”, zucht hoofdleidster Cato Van Acker (19). De KSA hoopt dat buurtbewoners tips hebben.

Het zware vandalisme is een flinke streep door de rekening van de KSA De Torenwacht die hun lokalen hebben in de Woumenweg in Diksmuide, waar ook Speelpleinwerking Zonnestraal zit. Het is al de tweede keer dit jaar dat vandalen het gemunt hebben op de KSA. In januari werden met graffiti schuttingwoorden aangebracht op de gevels maar wat vandalen woensdagavond aanrichtten gaat vele malen verder. “Het was ontmoedigend om te zien hoe zwaar ze hebben toegeslagen”, zegt Cato Van Acker, sinds een maand hoofdleidster.

Bluspoeder, swastika’s en kapotte wasmachine

“Het vandalisme moet woensdagavond rond 20 uur gebeurd zijn want plots hoorden buurtbewoners het brandalarm afgaan”, zegt Cato. “Dat ging af door het rookalarm. Wij werden opgebeld waarna twee leiders die in de buurt wonen gingen kijken. Daar hebben ze een ware ravage aangetroffen. Er brandden zelfs kaarsen. Van de daders was er al geen spoor meer. Het eerste wat we als leiding gedaan hebben was de politie verwittigen. Het ergste van al was dat ze een brandblusapparaat volledig hebben leeggespoten in het lokaal. Daardoor zat werkelijk alles onder het bluspoeder. Op de muren werden swastika’s geschilderd. Het raam van onze wasmachine was stukgeslagen zodat die onbruikbaar is. Alle pas gemaakte decors van onze groepen werden stukgetrapt, glazen werd kapot gegooid op de grond, er lagen overal sigarettenpeuken en onze suikerspinmachine werd vernield. Overal was er rommel, eigenlijk teveel om op te noemen.”

Ganse dag opruimen, zoeken naar tips

Omdat het labo van de federale politie ter plaatse kwam voor sporenonderzoek kon de KSA pas later beginnen opruimen. “We zijn vrijdag een ganse dag in de weer geweest en moesten zelfs industriële stofzuigers huren om dat bluspoeder op te ruimen. Gelukkig konden we dat via-via regelen. Helaas zullen alle kosten op onze nek vallen want omdat we gaan aankoopfacturen hebben krijgen we wellicht niks van onze verzekeraars. De meeste spullen kregen we immers van ouders of mensen die ons willen steunen. Daarom hopen we echt dat mensen of buurtbewoners die iets gemerkt zouden hebben ons of de politie tips geven. Als de daders gevat worden kunnen we de kosten op hen verhalen. We laten ons door dit vandalisme niet ontmoedigen al begrijpen we echt niet waarom we geviseerd worden. Wij zetten ons immers hard in voor de kinderen en jeugd hier”, besluit Cato. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.