Knokse politie investeert in bodycams

Laurens Kindt

Nadat eerder deze maand al drie stroomstootwapens in gebruik werden genomen, blijft de Knokse politie haar troepen uitrusten met nieuw materiaal. Interventies kunnen voortaan gefilmd worden met bodycams.

De politie van de zone Damme/Knokke-Heist nam begin deze maand 28 bodycams in gebruik. Een investering van ruim 46.000 euro, maar de politie is ervan overtuigd dat de camera’s hun nut zullen hebben. “De bodycam kan een ontradend effect hebben wat de veiligheid van zowel politiemensen als burgers bevordert”, zegt woordvoerster Isolde Van Eenooghe. “Bovendien komt het ook de correctheid van de feiten ten goede. Als er na een tussenkomst een klacht is of discussie ontstaat, dan hebben we dankzij de opnames een correct beeld van wat er is gebeurd”, klinkt het. De camera’s zullen gedragen worden door de eerstelijnspolitie en de toezichtsploegen, zoals de fiets-, dijk- en strandpolitie.

Wie wil weten of hij of zij gefilmd wordt tijdens een interventie moet letten op het rode lampje op de camera, die zichtbaar op het uniform gedragen wordt. Als het lampje flikkert, is de camera in werking en worden zowel beeld als geluid opgenomen. De beelden worden dertig dagen bewaard en kunnen gebruikt worden in een gerechtelijk onderzoek. “We activeren de camera enkel als dat bij een tussenkomst nodig is en waarschuwen vooraf de betrokken burgers dat ze worden gefilmd”, vult commissaris Philippe Vandierendonck aan. “We zijn ervan overtuigd dat het filmen van interventies, zowel voor de politie als de burger, een meerwaarde is en het wederzijds vertrouwen zal verhogen.”

De politie Damme/Knokke-Heist is lang niet de eerste zone die bodycams in gebruik neemt. Uit onderzoek van deze krant blijkt dat de verschillende politiezones in West-Vlaanderen samen al over ruim 220 dergelijke toestellen beschikt.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.