Federale politie versterkt grenscontroles

Ook in de luchthavens zal extra gecontroleerd worden. © BELGA
Bron: Belga

Sinds vrijdag 16 juli versterkt de federale politie de grenscontroles in luchthavens, stations en op de autosnelwegen om na te gaan of reizigers de verschillende coronaregels correct naleven. Zo wil de federale politie helpen garanderen dat mensen in veiligheid kunnen reizen en dat de gezondheidssituatie in België onder controle blijft. Wie niet in orde is, riskeert een boete van 250 euro. Dat meldt de federale politie zaterdag in een persbericht.

Aangezien niet-essentiële reizen weer mogelijk zijn, neemt het aantal reizigers in de zomermaanden toe. Daarnaast kleuren steeds meer landen opnieuw rood. Om de epidemiologische situatie in ons land onder controle te houden, zal de federale politie de gerichte acties die er al waren aan de Belgische grensovergangen, nu versterken.

Zo zullen er extra ploegen van de federale wegpolitie ingezet worden om tijdens piekmomenten in wisselweekends controleacties te houden op de autosnelwegen. Ook op het spoor worden de controles opgedreven: op internationale hogesnelheidstreinen zal 100 procent van de passagiers gecontroleerd worden.

Rijen per kleurcode

Wat de luchthaven betreft, werden tot nu toe al alle passagiers die van buiten de Schengenzone kwamen, gecontroleerd. Daar worden nu bijkomende inspanningen gedaan om ook de passagiers die van binnen de Schengenzone komen, meer te controleren. Daarvoor wordt een een controlepost opgericht op een plaats in de luchthaven waar alle passagiers moeten passeren. “Om dit vlot te laten verlopen, zal er gewerkt worden met afzonderlijke rijen op basis van de kleurcode van het land van oorsprong”, legt de federale politie uit.

Daarenboven zal de politie aan de gates zelf ook steekproefgewijs controles uitvoeren om na te gaan of vliegtuigmaatschappijen hun verplichtingen nakomen inzake de controles van documenten. De vervoersmaatschappijen moeten namelijk zelf de documenten van passagiers controleren vooraleer zij aan boord gaan op de plaats van vertrek. Als de luchtvaartmaatschappijen niet in orde blijken, zal de politie een proces-verbaal opstellen, waarna het parket kan overgaan tot een onmiddellijke dagvaarding, waarschuwt de federale politie.

Drukke zomerweekends

De versterkte controles komen er vooral tijdens de drukke zomerweekends met veel reizigers. De controles zijn gericht op het reizigersverkeer dat België binnenkomt en op de reizigersstroom vanuit de rode zones. De politie zal cheken of het Passenger Locator Form (PLF) en het digitale covidcertificaat van de Europese Unie in orde zijn.

Er zijn verschillende regels van toepassing naargelang de kleur van het land van herkomst en de vaccinatiestatus van de reizigers. Iedereen die uit het buitenland komt, moet wel sowieso het formulier Public Health Passenger Locator (PLF) invullen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.