Extra veiligheidsmaatregelen voor risicowedstrijd Club-Besiktas

In 2015 zorgden Besiktas-fans in Brugge voor rellen en vuurwerk. © YORICK JANSENS BELGA
Stefan Vankerkhoven

De politie bestempelt de match van Club Brugge tegen het Turkse Besiktas van donderdagavond 21 september in het kader van de Europa Conference League als een ‘risicowedstrijd’. Het Brugs stadsbestuur treft extra veiligheidsmaatregelen in en rond het Jan Breydelstadion, maar ook in de Brugse uitgaansbuurten, gezien de eerdere confrontatie in 2015 resulteerde in heel wat incidenten en rellen, waarbij ook politiemensen gewond raakten.

Het bezoekersvak in het Jan Breydelstadion met 1500 plaatsen is helemaal uitverkocht voor de match tussen Club Brugge en Besiktas donderdagavond 21 september. “Dat is geen verrassing want de Turkse supporters zakken naar goede gewoonte af uit verschillende hoeken richting Brugge om deze wedstrijd binnen de UEFA Conference League live bij te wonen”, zegt Lien Depoorter, woordvoerder van politie Brugge.

Het grootste aantal Turkse fans is afkomstig uit België en onze buurlanden en reist met eigen vervoer of trein . Een combiregeling waarbij de bezoekende supporters naar het stadion worden gebracht, is daarom niet mogelijk.

Rellen

“Op 12 maart 2015 stonden beide clubs ook al eens tegenover elkaar. Een wedstrijd die toen helaas uitmondde in diverse incidenten, rellen en gevechten. Enkele politiemensen raakten hierbij gekwetst. Logisch dus dat we deze match als ‘hoog risico’ beschouwen”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Via een besluit van de Brugse burgemeester worden er extra maatregelen getroffen. Zo is het van donderdag 21 september om 13 uur tot vrijdag 22 september om 2 uur verboden om in publieke drank- en eetgelegenheden en handelszaken binnen een straal van 1000 meter van het Jan Breydelstadion, eender welk soort drank in glazen recipiënten te schenken.

Er is in dezelfde tijdsspanne ook een glasverbod voor de uitgaansbuurt in de binnenstad. Een regel die normaal alleen geldt vanaf donderdagavond 22 uur tot zondag 8 uur, maar die voor deze match nu al vroeger in werking treedt. Bovendien geldt het glasverbod ook in heel wat aanpalende straten in hartje Brugge. Het glasverbod wordt dus uitgebreid in tijd en ruimte.

Vuurwerk

Het is bovendien ook verboden in het bezit te zijn of gebruik te maken van pyrotechnische middelen bestemd om rook, vuur, licht of lawaai te maken op het hele Brugse grondgebied. Dat verbod gaat al een dag eerder, op woensdag 20 september, van kracht. Er worden blijkbaar al Turkse supporters in Brugge verwacht daags voor de Europese wedstrijd.

Supporters van Besiktas die geen geldig ticket op zak hebben voor de wedstrijd, mogen zich niet in de buurt van het treinstation vertonen. Ook wie als aanhanger van de Turkse club zonder voetbalticket opduikt in de Brugse binnenstad, in Sint-Andries en Sint-Michiels kan bestuurlijk aangehouden worden. Deze maatregel geldt vanaf donderdag 13 uur tot het einde van de wedstrijd.

Shuttlebussen

“De supporters zullen zoals bij andere Europese wedstrijden aangespoord worden om met shuttlebussen vanuit de binnenstad richting stadion te trekken”, vervolgt Lien Depoorter. “Meestal worden de supporters op de bezoekersparking gedropt. Maar om een stormtoeloop te vermijden en de bezoekers ‘gefaseerd’ richting het uitvak te loodsen, bestaat de kans dat ze iets verderop van de bus afstappen en toch een klein eindje te voet gaan via Ter Straten.”

“Er worden alvast extra vuilniscontainers en toiletten geplaatst om de overlast voor de buurt te beperken. De bewoners daar kregen trouwens al een brief in de bus en werden aangeraden om zelf ook extra waakzaam te zijn”, aldus de woordvoerder van de lokale politie Brugge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier