Drie jonge twintigers vrijgesproken voor straatracen

Redactie KW

De Veurnse politierechter heeft maandag drie twintigers vrijgesproken voor straatracen in de Ramskapellestraat, de baan tussen Sint-Joris en Ramskapelle. Ze komen weg met een geldboete van 200 euro, volledig met uitstel, wegens overdreven snelheid.

De politie had al meerdere meldingen gekregen van straatracers in de buurt van de Ramskapellestraat en stond er op 20 februari anoniem op de uitkijk. Plots kwamen drie auto’s aangereden aan een aanzienlijke snelheid. De ene stak de andere voorbij. Ze reden ongeveer 90 kilometer per uur, waar ze 70 mochten. De politie besloot het trio klem te rijden. Hun rijbewijzen werden meteen ingetrokken voor 15 dagen en ook hun smartphones werden in beslag genomen om uit te lezen. Het was de politie en het parket menens, omdat straatracers andere weggebruikers in gevaar brengen. Maandag moest het trio voor de politierechtbank komen wegens straatracen, gevaarlijk rijgedrag en overdreven snelheid.

Alain Coulier, advocaat van twee beklaagden, ging voor de vrijspraak inzake straatracen. “Een van de drie had gewoon een nieuwe auto gekocht. Het gaat om drie jonge twintigers en u weet hoe dat gaat. Ze besloten een ritje te maken om de wagen te testen. Meer dan dat was het niet. Ze hebben toegegeven dat ze misschien wel te snel reden. Maar de uitlezing van hun smartphones heeft helemaal niet aan het licht gebracht dat er afspraken waren gemaakt om te gaan racen op de openbare weg”, pleitte Coulier. Ook de advocaat van de andere betrokkene, Joachim Vanspeybrouck, pleitte in diezelfde trend.

Bijkomend haalde Alain Coulier nog aan dat twee van de drie jongemannen vrachtwagenchauffeurs van beroep zijn. “Doordat hun rijbewijs meteen ingetrokken was door het parket, hebben ze twee weken niet kunnen werken en zagen ze hun maandloon halveren”, aldus de raadsman nog op het proces. De rechter geloofde het pleidooi en vond geen elementen in het strafdossier om van straatracen te kunnen spreken. Ze werden vrijgesproken. Het trio kreeg dus geen bijkomend rijverbod maar wel nog elk 200 euro geldboete, volledig met uitstel, wegens overdreven snelheid. Ze moeten dus niets meer betalen, behalve de gerechtskosten. (BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.