Brugse politieman Michel Declercq gehuldigd na heldenmoed

Korpschef Dirk Van Nuffel, Michel Declercq en burgemeester Dirk De fauw. © PDV
Piet De Ville

Het redden van een drenkelinge uit het kanaal Gent-Oostende, ter hoogte van La Brugeoise, levert politieman Michel Declercq een bronzen medaille van het Carnegie Hero Fund op. “Ik voel me niet echt een held maar ben wel tevreden dat de politie op deze manier positief in de aandacht komt”, zegt de politie-inspecteur.

Politieman Michel Declercq (48), zevenentwintig jaar in dienst bij de Brugse politie, rukte op dinsdag 23 juni vorig jaar uit voor een oproep waarbij een drenkeling met een rolstoel werd gesignaleerd in het kanaal Gent – Oostende ter hoogte van Ten Briele. Hij reed patrouille met een jonge, nieuwe collega en besprak in de combi al enkele mogelijke scenario’s. “Ik zei hem dat als we eerst arriveerden, ik het water in zou gaan omdat ik meer ervaring heb en ook de opleiding reddend zwemmen heb genoten”, doet Michel nog eens het verhaal.

“Mijn collega zat aan het stuur en toen we op afstand al een persoon in het water zagen liggen, deed ik in de wagen al mijn schoenen, mijn kogelwerend vest en wapengordel af. Ter plaatse aangekomen zag ik goed hoe een vrouw, een dertiger dacht ik, in het midden van de vaart dreef met het gezicht deels in het water. Ze gaf geen teken van leven. Ik ben ernaar toe gezwommen, legde haar in een goede houding, dus met haar hoofd boven water, en bracht haar al zwemmend mee naar de kant van de vaart. Daar voelde ik gelukkig toch een polsslag en dan ook een lichte ademhaling bij de vrouw.”

“Een burger kwam dan nog ter plaatse met een surfplank waar we haar op konden leggen. Op die locatie is de oever behoorlijk stijl dus ik riep naar mijn collega om zeker te vragen aan de brandweer om een ladderwagen mee te brengen. In afwachting van de komst van de brandweer die haar op het droge zou brengen ben ik heel de tijd bij die vrouw gebleven. Uiteraard is ze dan naar het ziekenhuis overgebracht. Later hebben we dan nog die rolstoel, die aan de kant lag, naar haar echtgenoot gebracht.”

Doos pralines

Michel heeft na zijn reddende tussenkomst geen contact meer gehad met de dame in kwestie of haar familie. “Maar ik vernam wel dat haar moeder met een doos pralines voor mij langs gekomen is naar het commissariaat, waar ik toen zelf niet aanwezig was; dat is wel een mooi gebaar”, zegt de politieman. “Ik voel me geen held. Het is mijn job om mensen in nood te helpen. Maar de medaille is wel een mooie erkenning en ik ben tevreden dat de politie, die al te vaak in een negatief daglicht wordt gezet, nu op een positieve manier in de aandacht komt.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.