Brugse politie verbaliseert Clubspelers en trainer na kampioenenviering

Korpschef Dirk Van Nuffel is niet blij met de vreugdetaferelen na de titel van Club Brugge.© Belga/Davy Coghe
Korpschef Dirk Van Nuffel is niet blij met de vreugdetaferelen na de titel van Club Brugge.© Belga/Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De Brugse korpschef Dirk Van Nuffel is not amused: “Club Brugge heeft donderdagavond de afspraken niet nageleefd.” Niet alleen supporters, ook Clubtrainer Philippe Clement en enkele spelers krijgen een proces-verbaal aangesmeerd.

Volgens Dirk Van Nuffel, korpschef van de lokale politie Brugge, waren er vooraf met de horeca van Sint-Andries en met Club Brugge duidelijke afspraken gemaakt, voor het geval Club donderdagavond kampioen werd. “Ik ben tevreden over de houding van de horecamensen, zij hebben perfect die afspraken nageleefd. Ik reken erop dat ze dat ook zondag doen. Dan worden de terrassen afgebroken en kan er enkel raamverkoop.”

“Club Brugge heeft zich ontpopt tot een onbetrouwbare partner: er gold een duidelijke afsprak dat de spelersbus niet langs het gemeenteplein van Sint-Andries zou passeren, wij wilden samenscholingen na middernacht vermijden. Maar er zijn vanop de spelersbus signalen naar supporters gestuurd, zodat die na middernacht zijn blijven hangen. Dat was een inbreuk op het samenscholingsverbod.”

Proces-verbaal

“De politie heeft kunnen vermijden dat de bus gestopt is in Sint-Andries en dat de spelers uitgestapt zijn. Maar in Drongen is dit wel gebeurd: 200 supporters dreigden ermee de autosnelweg af te sluiten, indien er geen contact toegestaan werd met de spelers. Nadien zijn er ook in Westkapelle contacten geweest en inbreuken op de covid-maatregelen. Ik kan als Brugs korpschef ook daar optreden, mijn bevoegdheid reikt, indien nodig, ook buiten de Brugse grenzen.”

“Er zijn enkele bestuurlijke aanhoudingen van meerdere supporters geweest. Op basis van camerabeelden proberen wij iedereen te identificeren die inbreuken pleegde. Ook het gebruik van pyrotechnische middelen was verboden. Dat is een inbreuk op de voetbalwet. Trainer Philippe Clement en enkele spelers mogen zich aan een proces-verbaal verwachten. Zij hebben zich gemengd onder het publiek. Of er nu zondag op Jan Breydel een podium komt, met voorstelling van de beker en de spelers, hangt af van de goodwill van de Brugse burgemeester. Ik voel mij niet meer gebonden door eerder gemaakte afspraken.”

Wereldvreemd?

Ondertussen lopen er ook al politieke reacties binnen op de woorden van Dirk Van Nuffel. “De uitspraken van de korpschef getuigen van een ongeziene wereldvreemdheid”, zegt Clubsupporter en Brugs gemeenteraadslid Stefaan Sintobin (VB). “Zijn er Coronamaatregelen overtreden ja, zijn er misschien afspraken niet nageleefd ja, maar moeten hier voor boetes uitgedeeld worden aan supporters en spelers? Neen! Als het de bedoeling was om de dag na de titelviering de pret te bederven, dan is de korpschef daar met verve in geslaagd.”

“Dat er een ‘beperkte’ viering was te verwachten wist iedereen, wellicht ook de korpschef. Maar op zo’n ‘arrogante’ manier de sfeer verpesten is er ver over. Tijdens het weekend troepten in verschillende steden honderden, duizenden Palestijnen samen, niemand werd geverbaliseerd en de protestmanifestaties werden gedoogd. Dit kon, mits een beetje goeie wil, ook bij de titelviering worden toegepast”, aldus de Brugse politicus en Vlaams parlementslid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier