4 jaar cel voor Fransman die politievrouw omver probeerde te rijden: “Aanslag op haar leven”

Redactie KW

Een 20-jarige Fransman uit Roubaix is tot 4 jaar cel veroordeeld wegens een poging tot doodslag op een politie-inspectrice van de lokale politie Spoorkin. De helft van de celstraf is met uitstel. De bestuurder, die vluchtte met de wagen omdat hij geen rijbewijs had, bleek er geen moeite mee te hebben om de vrouw gewoonweg van de baan te maaien in Veurne. Hij moet de vrouw een fikse schadevergoeding betalen.

De politiezone Spoorkin (Veurne, Alveringem, Lo-Reninge) kreeg op 25 april van dit jaar de melding van een voertuig dat aan hoge snelheid over de N8 aan het stuiven was, van Ieper richting Veurne. De achtervolging was reeds ingezet door de collega’s uit Ieper. De politie Spoorkin merkte het voertuig op aan het kruispunt van de Nieuwe Herberg in Alveringem en zette eveneens de achtervolging in. Maar stoppen was kennelijk niet het plan van de Fransman achter het stuur.

Dood van politievrouw als risico aanvaard

Plots reed C.H. de Knollestraat in Avekapelle (Veurne) in. Een politieauto parkeerde zich dwars, verderop in de Knollestraat, om de dollemansrit te beëindigen. Een politie-inspectrice stond naast het voertuig om de bestuurder aan te manen te stoppen. “Maar de man reed aan volle snelheid verder. Hij stevende recht op de politievrouw af. Ze kon ternauwernood wegspringen en hij passeerde rakelings langs haar. Deed ze dat niet, was ze aan volle snelheid aangereden. De feiten zijn overduidelijk een poging tot doodslag. Dat de vrouw kon sterven, had de man als risico aanvaard. Ik vorder de minimumstraf voor poging tot doodslag: 3 jaar cel”, sprak de procureur op het proces. De Fransman werd uiteindelijk verderop ingerekend nadat hij in de gracht reed. Hij vluchtte nog eventjes te voet.

“Ze heeft enorm veel geluk gehad, dat ze nét op tijd weg sprong”, pleitte de advocate van de politievrouw. “De bestuurder verklaarde achteraf dat hij nog genoeg ruimte had om te passeren, maar dat klopt gewoonweg niet. Het geweld tegen de politie neemt telkens toe. Van daar deze principiële vordering van 3.500 euro morele schadevergoeding. Ze is al 32 jaar politieagente en heeft zich nog nooit eerder burgerlijke partij moeten stellen. Deze aanslag op haar leven heeft een enorme indruk achtergelaten op haar, ook al is ze erg goed opgevangen in het korps”, besloot de raadsvrouw.

Geen verdediging, dus fikse straf

De beklaagde zelf liet verstek, wat overigens nooit in goede aarde valt bij de rechtbank. De rechter besloot zo 4 jaar celstraf op te leggen, een jaar meer dan gevorderd door het Openbaar Ministerie. Twee jaar van de celstraf is met uitstel uitgesproken, waardoor hij uiteindelijk twee jaar zal moeten brommen. De man moet ook 3.500 euro schadevergoeding betalen aan de politievrouw en 1 symbolische euro aan het korps. Het valt niet uit te sluiten dat C.H. verzet aantekent tegen de veroordeling. (BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.