Brugse politie nooit op hoogte gebracht van aanranding in station

Daders van de aanranding van een 16-jarig meisje in het station van Brugge zijn goed bekend bij Brugse politie. © Wim Kerkhof/Federale politie
Redactie KW

De aanranding in het station van Brugge kon eigenlijk al meteen na de feiten opgelost zijn. Dat zegt Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V), tevens hoofd van de lokale politiezone. Volgens hem werd zijn korps de voorbije zeven maanden nooit op de hoogte gebracht door de collega’s uit Dendermonde, waar het 16-jarig slachtoffer aangifte deed. Nochtans zijn de daders goed bekend bij de Brugse politie.

“ Hoe is dit mogelijk? We wisten echt van niks, tot we plots het opsporingsbericht op ‘Faroek’ zagen passeren.” Brugs burgemeester Dirk De fauw is duidelijk niet opgezet met de werkwijze van de politie in Dendermonde.

Op 11 april werd een 16-jarig meisje het slachtoffer van een aanranding in het Brugs station. Twee jongemannen waren al minutenlang aan het wachten op een slachtoffer, toen een van hen de tiener vastnam op het perron, meenam naar een bankje, haar op zijn schoot duwde en haar begon te kussen. Het meisje was zo bang dat ze niets durfde te ondernemen.

Hulp zoeken op ander perron

Na een tijdje stond ze toch op, maar ook op dat moment was haar nachtmerrie nog niet voorbij. De verdachte hield haar tegen en kuste haar opnieuw. Uiteindelijk liet de man zijn slachtoffer toch gaan, en wandelde ze weg. De tiener keek nog even om om te zien of hij haar niet meer volgde en ging dan snel naar een ander perron om hulp te zoeken.

De tiener deed uiteindelijk aangifte van de feiten in haar woonplaats, Dendermonde. De lokale politiezone was al maandenlang vruchteloos op zoek naar de dader en zijn kompaan. In de hoop een doorbraak te forceren, werd een opsporingsbericht verspreid. De feiten werden namelijk in beeld gebracht door bewakingscamera’s van de NMBS.

Niets gehoord van collega’s in Dendermonde

In Brugge vielen ze zondag net niet van hun stoel toen ze het opsporingsbericht en de uitzending van ‘Faroek’ zagen passeren. “Wij waren absoluut niet op de hoogte van die feiten. Zeven maanden lang hebben we niks gehoord van de collega’s uit Dendermonde. Maar ze komen dan wel filmen in Brugge? Onbegrijpelijk”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

De frustratie van het korps in Brugge is des te groter omdat ze de verdachten quasi meteen konden identificeren. “Op enkele minuten tijd hadden we hun gegevens. Ze zijn goed bekend bij onze diensten”, duidt burgemeester De fauw. Uit de ruim 50 tips – waarin de namen van de verdachten steevast werden genoemd – bleek dat wellicht heel wat Bruggelingen het duo kent.

Grote flater

De Brugse burgemeester spreekt van een grote flater van de Dendermondse politie. “Een zaak die zeven maanden aansleept, kon perfect al kort na de feiten opgelost zijn. Het is toch logisch dat een politiezone op de hoogte wordt gebracht als er een onderzoek loopt naar feiten op hun grondgebied?”

“Nooit hebben ze ons iets gevraagd of geïnformeerd naar een mogelijke identiteit. Nochtans hadden ze duidelijke beelden voorhanden van de NMBS”, zucht De fauw. “Zeker voor het slachtoffer is dit niet prettig. Zij leeft al maanden in angst, terwijl de zaak al lang opgelost kon zijn.” (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier