Politie Westkust start met gebruik van taser

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

De taser dient om verdachten te immobiliseren, maar zal enkel effectief gebruikt worden in gevallen van wettige zelfverdediging of als er groot gevaar dreigt.

Door de nauwe samenwerking met de Franse gendarmerie kwam de politiezone eerder al in contact met tasers. “Hierdoor kon de politie Westkust met eigen ogen vaststellen dat dit een zeer nuttig hulpmiddel is”, klinkt het in een persbericht. In bepaalde gevallen volstaan een wapenstok of pepperspray niet, terwijl het trekken van een vuurwapen een te zware maatregel is. Bij dat soort interventies zal voortaan dus een taser gebruikt worden.

Een taser schiet twee naalden aan een stroomstaal naar het target, waardoor die gedurende vijf seconden een elektrische schok van 50.000 volt ondergaat. Door die schok verkrampt het lichaam en valt de verdachte tegen de grond. “De taser streeft met andere woorden een immobilisatie na met een minimaal risico op zware of dodelijke blessures.” De politie voegt eraan toe dat een waarschuwing met de taser in veel gevallen zelfs zal volstaan. De elektrische vonken en het ratelend geluid zorgen immers al voor een afschrikeffect.

Over de veiligheid van tasers is recent ophef ontstaan. Politievakbond ACV merkte bijvoorbeeld op dat de agenten onmogelijk kunnen weten of de verdachte eventueel kampt met hartproblemen, bepaalde geneesmiddelen gebruikt of zwanger is. Ook het college van procureurs-generaal uitte in een brief aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) haar bezorgdheid over het gebruik van tasers. Het stroomstootwapen vereist volgens de procureurs-generaal immers een specifiek wettelijk kader, dat tot op vandaag niet bestaat.

In de praktijk zullen elf leden van het Snelle Responsteam van de politiezone Westkust vanaf begin juni een taser kunnen gebruiken. De politiemensen kregen een driedaagse opleiding om het nieuwe wapen correct te leren gebruiken.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier