Politie waarschuwt voor dieven die aanbellen om toilet te gebruiken

De dieven richten zich op zaken die makkelijk mee te nemen zijn. © Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Dieven lijken de sluiting van de horeca te misbruiken om binnen te geraken in woningen van kwetsbare personen. De politie waarschuwt inwoners van politiezone Arro Ieper voor een vrouw die aanbelt met haar kind om het toilet te gebruiken. Het gaat om een list, waarbij andere personen de woning betreden om diefstallen te plegen.

Dieven die via een list een woning binnen geraken, is niet nieuw. Denk maar aan personen die zogezegd de meterstand van het water-, gas- en elektriciteitsverbruik willen opnemen. Wel nieuw is de meer menselijke benadering, waarbij dieven misbruik lijken te maken de sluiting van horecazaken.

Ze bellen aan bij particulieren met de vraag om het toilet te gebruiken. “De verdachten viseren hierbij eenzame, oudere en kwetsbare personen”, zegt Glenn Verdru, communicatieconsulent van politiezone Arro Ieper. “Afgelopen dinsdag werd twee feiten vastgesteld in Ieper. Mogelijk zijn een aantal feiten nog niet aangegeven.”

Lepel voor yoghurt

Onder meer in de Ieperse stationsbuurt belde een vrouw aan om te vragen of haar kind naar het toilet mocht. “Als je hiermee instemt, komen er nog meer personen binnen. Met een aantal vragen leiden ze je af, waardoor ze gemakkelijk buit kunnen grijpen.”

“De bewoner wordt bijvoorbeeld gevraagd om een lepel te halen voor een potje yoghurt, waarop een geldbeugel gestolen wordt uit een handtas. De dieven richten zich op zaken die makkelijk mee te nemen zijn. Achteraf ontdekken de slachtoffers dat ze bestolen zijn en dat kan een grote indruk maken op hen. Er loopt een onderzoek.”

De politie raadt aan om waakzaam te zijn en niet zomaar iemand binnen te laten. “Laat onbekende personen ook nooit uit je zicht, verschaf geen toegang aan extra personen en ga niet in op bijkomende vragen.” (TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.