Politie vraagt aandacht voor nepcontroleurs na twee pogingen bij bejaarde vrouwen

Redactie KW

De politiezone Vlas – Kortrijk, Kuurne, Lendelede – waarschuwt voor twee nepcontroleurs die met een list proberen toe te slaan. De feiten speelden zich woensdagvoormiddag af in een appartementsgebouw in Kortrijk.

Twee nepcontroleurs probeerden woensdag tussen 11 en 11.30 uur toe te slaan bij twee bejaarde vrouwen in Kortrijk. Twee mannen belden aan in de centrale hal van een flatgebouw aan de Rijselsestraat. De bejaarde bewoonster liet de mannen binnen via de algemene toegangsdeur, waarna een van de twee zich meldt aan het appartement van de vrouw. Hij komt naar eigen zeggen een waterlek herstellen. Het gedrag van de man wekt argwaan. De bewoonster belt na zijn vertrek de syndicus, die geen weet heeft van problemen met de waterleiding. De politie wordt ingelicht, de dieven slagen niet in hun opzet.

In de Jean-Baptist De Jonghestraat doet zich niet veel later een gelijkaardige situatie voor. Een man belt in de inkomhal aan en zegt hij van de syndic is. Ook hij komt zogezegd nazicht doen van het water. Ook nu laat de vrouw de man binnen, volgt ze hem terwijl hij in alle kamers de kranen controleert. Plots merkt de vrouw een tweede man op aan de voordeur. De vrouw vindt het gedrag van de twee heren verdacht en doet navraag bij haar syndicus. Hij weet van niets.

Altijd legitimeren

De dieven slagen er hier wel in om twee bankkaarten te stelen uit de portefeuille van de bewoonster. Die laatste laat beide kaarten meteen blokkeren en alarmeert de politie. De eerste verdachte is 1,70 meter groot en heeft kort donker haar. Hij droeg een fel oranje overall, zonder logo. De man spreekt Nederlands maar heeft buitenlandse roots. De tweede man kwam minder goed in beeld, maar was wel iets groter.

De politiezone Vlas vraagt iedereen om waakzaam te blijven, zeker wanneer iemand aan de deur belt. “Als je niemand verwacht, vraag dan voor je opendoet waarvoor men belt. Elke controleur die aanbelt, moet zich kunnen legitimeren met een officiële badge”, duidt politiewoordvoerder Thomas Detavernier. “Iedereen die verdachte handelingen, personen of voertuigen ziet, kan dit steeds onmiddellijk melden via het nummer 101. Beter een telefoontje te veel, dan eentje te weinig.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier