Politie vindt afwasser in vals plafond in Kuurne: restaurantuitbater riskeert celstraf voor mensenhandel

© Getty Images/EyeEm
Redactie KW

En 38-jarige restaurantuitbater uit Kuurne riskeert in de Brugse rechtbank vijftien maanden cel voor mensenhandel, illegale tewerkstelling en zwartwerk.

Op 12 maart 2017 viel het gerecht binnen in het restaurant Eat & Co langs de Brugsesteenweg in Kuurne. In de kinderspeelhoek wekten vetvlekken op een groene deur zonder klink argwaan bij de speurders. Er bleek een vuile kamer met douche en lavabo achter te schuilen. In een afzonderlijke ruimte bevond zich een bed en mannenkleren. Verborgen tussen de buizen in het vals plafond troffen de speurders een Chinese dertiger aan.

Drie euro per uur

De man zonder papieren verklaarde hoe hij naar Europa was gebracht door Chinese mensensmokkelaars of slangenkoppen. “Hij moest ’s nachts afwassen en poetsen voor amper drie euro per uur”, verduidelijkte arbeidsauditeur Jeroen Lorré. “Hij was al 33 dagen aan de slag en werkte 74 uur per week. Hij had zijn paspoort moeten afgeven en moest zich bij controles telkens verstoppen.” Na de inval werd de zaak twee maanden gesloten.

Lang onderzoek

Lorré gaf toe dat het onderzoek te lang aansleepte, waarop de verdediging opwierp dat de redelijke termijn in het dossier overschreden is. “Bovendien werden bepaalde zaken niet onderzocht”, pleitte Maarten Vandermeersch, de advocaat van restaurantuitbater S.D.H. “Het slachtoffer is de neef van de partner van mijn cliënt, maar zij werd nooit verhoord. Mijn cliënt wou hem geen onderdak geven, maar zijn vrouw drong aan. Ik zou mijn neef in andere omstandigheden huisvesten, maar daarom is er nog geen sprake van mensenhandel.” De uitspraak volgt op 16 maart. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier