Politie Polder voortaan strenger voor corona-overtreders

© JH
Redactie KW

De politiezone Polder is van plan om burgers die de coronamaatregelen overtreden harder aan te pakken. “We waarschuwen niet meer maar gaan verbaliseren. Wie het nu nog niet begreep, heeft onder een steen geleefd”, zegt korpschef Johan Geeraert.

Volgens de politiezone Polder (Diksmuide, Kortemark, Koekelare en Houthulst) noopt de stijgende laksheid van veel burgers tot een hardere aanpak. En is de stijging van het aantal besmettingen in West-Vlaanderen daar een gevolg van. Alhoewel het dragen van mondmaskers in winkel verplicht is, er afstandsregels zijn en horecamedewerkers ook een mondmasker moeten dragen stelt de politie vast dat er in de praktijk een grote laksheid is.

Ook de naleving van het sluitingsuur blijft een heikel punt en veel uitbaters nemen er een loopje mee. Bij feestjes op café en zelfs bij privébijeenkomsten ervaart de politie dat het moeilijker is om iedereen op zijn plichten te wijzen, zeker wanneer de alcohol rijkelijk vloeit. De politie wil daarom zijn aanpak een flink stuk verstrengen.

Onder steen geleefd

“Wie het nu, na 4 maanden, nog altijd niet begrepen heeft, leeft duidelijk onder een steen”, zegt korpschef Johan Geeraert. “We waarschuwen voortaan niet meer, maar we gaan verbaliseren. Wie het daarmee niet eens is mag het op de rechtbank gaan uitleggen. Onze volksgezondheid is te belangrijk! Hoewel de situatie momenteel niet dramatisch is, toch is het de hoogste tijd om de noodzakelijke regels af te dwingen. De politie zal daarom actief controleren op de naleving van de essentiële coronaregels. Veel mensen geven een creatieve invulling aan hun contacten binnen hun bubbel, zijn ervan overtuigd dat het coronavirus een ver-van-m’n-bedshow is en denken dat zij zelf wel kunnen bepalen hoe en wanneer welke regels worden nageleefd, als ze dat al doen. De werkelijkheid toont helaas een ander beeld, bewijze hiervan de voortdurende en snelle stijging van het aantal nieuwe besmettingen.”

Meer repressief

De politie Polder kondigt meer strenge controles aan. “We kunnen moeilijk van elke “bubbel” het aantal mensen gaan tellen en ook voor de naleving van de afstandsregels gebruiken we geen meetlat. Anders is dat met sluitingsuur, mondmaskers, hygiënemaatregelen. We roepen iedereen op om zijn verantwoordelijkheid te nemen, anderen aan te spreken op hun gedrag en desnoods de politie in te schakelen“, aldus nog de korpschef. De politie zal in ieder geval meer en repressief controleren”, besluit hij.

(JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier