Politie niet tuk op komst Red Devils MC Bomb City naar Sint-Kristoffel

Korpschef Johan Geeraert: “Niemand kijkt uit naar de komst van zo'n club.”© TOGH
Korpschef Johan Geeraert: “Niemand kijkt uit naar de komst van zo'n club.”© TOGH
Redactie KW

De motorclub Red Devils MC Bomb City wil in de Houthulstse wijk Sint-Kristoffel een clubhuis opstarten. Buurtbewoners trokken aan de alarmbel en een speciale politieverordening moet daar nu een stokje voorsteken. Korpschef Johan Geeraert van politiezone Polder is er niet gerust in: “Het is een club met een vrij negatieve reputatie.”

De politieverordening kwam er op vraag van de politie. “Een motorclub is van plan om zich te vestigen in een woonwijk in Houthulst die daarvoor niet geschikt is”, zegt korpschef Johan Geeraert van de politiezone Polder. “Als er daarvoor toelatingen komen, dan moeten die goed gekaderd worden, want anders zijn dat problemen die d’office op de tafel van de politie terechtkomen en die de politie niet zomaar in haar eentje kan oplossen. Daarom lijkt het ons nuttig om binnen de volledige politiezone preventief een aantal maatregelen te nemen.”

Het gaat om de motorclub Red Devils MC Bomb City, die geaffilieerd is met de Hells Angels. “Ik denk dat ze uit Eernegem of Ichtegem komen. Het is een club met een vrij negatieve reputatie. Dus het zou verwonderlijk zijn, mochten die mensen plots tot inkeer gekomen zijn of hun ideeën veranderen”, zegt Geeraert. “Let op: iedereen mag zich overal vestigen, maar er zijn regels waaraan men zich moet houden en dat is wat wij nastreven met deze politieverordening. Wij wilden samen met de besturen instrumenten in handen hebben om ons te wapenen tegen de ongebreidelde komst van motorclubs.”

In de politiezone zijn er momenteel geen motorclubs. “Het is uiteraard iets waar niemand naar uitkijkt. Het is een beetje een evolutie. Een aantal clubs zijn in Nederland buiten de wet gesteld en men zakt dan af. Eerst naar de grensregio’s, en dan naar landelijke gebieden waar het ogenschijnlijk kalmer is en waar ze misschien hopen dat ze oogluikend worden toegestaan of gedoogd. Met dit politiereglement willen we dat vermijden”, besluit Johan Geeraert.

Verbieden is moeilijk

De gemeenteraad van Houthulst heeft het reglement goedgekeurd, al vindt oppositieleider Filip Vanhevel (N-VA) dat wat aan de late kant: “Het is al bijna een jaar dat er sprake van is dat die motorbende zich in Houthulst ging vestigen.”

Op de gemeenteraad van december zei burgemeester Joris Hindryckx (CD&V) dat twee motorclubs zich in de gemeente wilden vestigen. “Eén ervan is relatief vergevorderd met die plannen”, zegt hij. “Ik heb al contact gehad met die mensen en over de problematiek van de overlast gesproken, maar we hebben toch een kader nodig waarbinnen opgetreden kan worden en waardoor de leden weten waaraan ze zich moeten houden. Dat is een zeer uitvoerige beschrijving. Het gaat vooral over transparantie, de omvang en het bonafide karakter van de club. Er wordt ook beoordeeld of er niet te veel clubs in de omgeving zijn. Als er binnen de twintig kilometer al een clubhuis van een motorclub is, dan kan het niet.”

“Tot nu toe ontkennen zij dat dit een clubhuis wordt. Je kan mensen niet verbieden om met de motor samen te komen. Meer dan geruchten en zware aanwijzingen dat het clubhuis wordt, hebben wij niet. Ik denk dus dat we nog altijd niet te laat zijn met ons reglement.” (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.