Kan sluitingsuur rust doen weerkeren op Verweeplein?

© MM
Redactie KW

In de uitgaansbuurt van Knokke-Heist zijn afgelopen nacht vijf feestvierders bestuurlijk aangehouden. Volgens de korpschef kan het een oplossing zijn om het sluitingsuur van de cafés te herzien. Wat het weekend brengt, is koffiedik kijken, maar de korpschef hoopt dat de rust terugkeert.

Door de coronamaatregelen moeten cafés ten laatste om 1 uur hun deuren sluiten. Veel jongeren willen op dat moment blijkbaar nog niet naar huis, waardoor ze vaak samentroepen op het Alfred Verweeplein. In de nacht van dinsdag op woensdag bleven zelfs honderden jongeren rondhangen. Het ging vooral om Nederlandse feestvierders. De lokale politie riep toen de steun van omliggende politiezones in om de situatie onder controle te krijgen.

Woensdagavond bleef het relatief rustig, maar in de nacht van donderdag op vrijdag was er opnieuw sprake van enige agressie tegenover de politiemensen. “We hebben kordaat opgetreden, waardoor de rust snel is teruggekeerd. Nog voor twee uur was iedereen vertrokken“, aldus korpschef Steve Desmet. Vijf mensen, onder wie drie Nederlandse minderjarigen, werden bestuurlijk aangehouden.

De korpschef ziet voor- en nadelen van het vroege sluitingsuur. “De beslissing is aan de ene kant verdedigbaar in het kader van de gezondheid. Anderzijds merken we dat 1 uur toch vroeg is voor de jongeren, wetende dat die vaak pas om 22 of 23 uur beginnen uit te gaan. En dan zijn ze om 1 uur nog niet voldaan.”

Het zou een oplossing kunnen zijn om het sluitingsuur te verlaten tot een uur of drie. “Nu komt iedereen op hetzelfde moment buiten, terwijl dat met een later sluitingsuur geleidelijker zou verlopen. Sluiten om 4 of 5 uur is sowieso te laat, dat willen we zeker niet. Maar op nationaal moet men de vraag voor een later sluitingsuur durven te stellen. Niet allen voor Knokke, maar ook elders in het land.”

Nederlanders naar huis

De komende dagen zal opnieuw dezelfde verhoogde politiecapaciteit voorzien worden. “Vanaf 21 uur trekken we het straatbeeld in. Op het Verweeplein gaan we zichtbaar aanwezig zijn. Na de sluiting geven we de jongeren nog wat ik een academisch kwartiertje noem, maar om 2 uur moet het plein verlaten zijn. Is dat niet het geval, dan gaan we de mensen in kleine groepjes begeleiden weg van het plein”, legt de korpschef uit.

Wat het weekend zal brengen, is voor de korpschef koffiedik kijken. “Daar hebben we geen zicht op, maar we hopen dat de rust terugkeert.” Voor veel van die Nederlandse jongeren, onder meer uit de streek rond Amsterdam, zit de vakantie erop en zij keren huiswaarts. “We staan hoe dan ook paraat om in te grijpen indien nodig”, besluit de korpschef. (DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier