Politie doet inval bij autohandelaar in Werken in onderzoek naar illegale autozwendel

© JH
© JH
Redactie KW

De politie is woensdag op twee plaatsen binnen gevallen bij autohandelaars in Werken nabij Kortemark. Het gaat om een grootschalig onderzoek naar illegale autozwendel die zich vooral rond de site van de voormalige vlasfabriek situeert. “Er werden acht voertuigen in beslag genomen”, klinkt het bij de politie.

Het onderzoek startte aanvankelijk met de melding van verdachte activiteiten rond de voormalige vlasfabriek aan de Vladslostraat in Werken. Die site is intussen gewijzigd in een bedrijventerrein waar loodsen staan. Vanuit minstens een van die loodsen maar ook vanop straat wordt handel gedreven in tweedehandsauto’s. Bij de politiezone Polder (Diksmuide, Koekelare, Kortemark en Houthulst) liepen klachten binnen. Dat ging voornamelijk over lawaai- en verkeershinder. De politie startte een onderzoek en kwam uit bij een illegale autozwendel.

Acht voertuigen in beslag genomen

Woensdag viel de politie binnen op het adres van de loods aan de Vladslostraat en de nieuwe straat Vlas in Werken. Tegelijk werd ook binnengevallen in een woning langs de Steenstraat even verderop. In de voortuin staan eveneens diverse auto’s. “Het gaat om een onderzoek in het kader van Ruimtelijke Ordening en Milieu”, klinkt het bij politiezone Polder. “Er wordt onderzoek gedaan naar illegale activiteiten en illegale tewerkstelling bij autohandelaars. De politie kreeg bijstand van een hondengeleider van politiezone Westkust en een intergemeentelijke toezichthouder. Er werden acht auto’s getakeld wegens niet-verzekerd.”

Zwendel

Het onderzoek spitst zich toe op een bende die sjoemelt met auto’s. Op beide plaatsen staan meer dan 40 wagens opgesteld, niet enkel in de loods maar ook langs de openbare weg. Het gaat om allerlei soorten auto’s. Er zitten wrakken tussen, auto’s van 20 jaar oud maar ook enkele meer recente BMW’s en Opels. Er wordt onderzocht of de auto’s vanuit het Oostblok illegaal naar hier worden gehaald en in het zwart worden verkocht. Er wordt eveneens nazicht gedaan op de chassisnummers en of die nog allemaal aanwezig zijn. De auto’s zouden ook niet verzekerd noch ingeschreven zijn. Daarnaast werden verschillende milieu-inbreuken vastgesteld. Nog deze week moeten de handelaars auto’s van de site laten verwijderen. De handelaars zijn van Armeense origine en het is niet duidelijk of ze hier legaal verblijven en of hun werkkrachten legaal zijn. Er werd voorlopig niemand gearresteerd. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier