Poetsvrouw die voor 54.000 euro juwelen stal, riskeert een jaar cel

Een 45-jarige poetsvrouw riskeert in beroep een jaar cel omdat ze gedurende een jaar voor meer dan 50.000 euro aan juwelen stal bij een weduwe. Zelf vraagt ze een werkstraf.

Sabine V. uit Moeskroen werkte als poetshulp in een kasteeltje in een Kortrijkse randgemeente. Na een tijdje merkte de eigenares van de woning, een weduwe, dat enkele van de juwelen die ze van haar had man kregen, verdwenen waren. Toen ze de woning doorzocht, vond ze tientallen lege juwelendoosjes, goed weggestopt op zolder. De juwelen zelf waren nergens te bespeuren. Daarop bracht de weduwe het dienstenchequebedrijf op de hoogte.

In de val gelokt

De zaakvoerster van het bedrijf besloot daarop om haar werkneemster in de val te lokken en vroeg de poetsvrouw om bij haar thuis te komen schoonmaken. Ze werd daarbij in de gaten gehouden door een webcam. “Ze bleek een grote interesse te hebben in schuiven en lades”, schetste de procureur-generaal in haar requisitoir.

Al snel werd ze betrapt op het stelen van juwelen. Ze probeerde er nog aan te ontsnappen door vlak voor de politie haar wou fouilleren het juwelendoosje weg te gooien, maar tevergeefs. Bij navraag bij goudwisselkantoren in de buurt, bleek dat de vrouw er al meermaals juwelen had binnengebracht. In een kantoor in Menen zelfs tot acht keer toe. De weduwe schat de buit op 54.000 euro, maar ze beseft dat ze de juwelen -die vaak ook een emotionele waarde hadden- nooit meer zal terugzien.

De vrouw zelf heeft naar eigen zeggen veel spijt. In eerste aanleg kreeg ze zeven maand cel, maar dat vindt de procureur-generaal te laag en ze vorderde in beroep een jaar. Zelf hoopt ze op een werkstraf. Ze is nu halftijds weer aan de slag en betaalde al 100 euro terug. “Op die manier duurt het nog jaren voor we onze schade terugzien“, bedacht de advocate van de burgerlijke partij. Ook de voorzitter van het hof gaf al aan dat een werkstraf misschien niet de beste oplossing is. “Spijt is allemaal goed en wel, maar ik zou veel liever zien dat mevrouw voltijds gaat werken om de schade terug te betalen.” Uitspraak op 16 januari. (OSM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.