Piepjonge Fransen krijgen jaar cel voor drugshandel in Kortrijk

De beklaagden sloegen verschillende keren toe. © Getty Images
Redactie KW

Twee Fransen van amper 18 en 19 jaar zijn door de Kortrijkse strafrechter elk veroordeeld tot een celstraf van één jaar voor drugshandel. Ze konden in Kortrijk geklist worden met heroïne, cocaïne en cannabis in hun auto.

Tijdens een anti-inbraakactie op 14 december 2019 in Kortrijk liepen Logan D. (19) uit Tourcoing en Ilyass K. (18) uit Halluin tegen de lamp. In hun Volkswagen Golf lag 730 gram cocaïne en wat heroïne en cannabis in het handschoenkastje. Volgens de openbare aanklager waren ze op weg naar een klant om een levering te doen. Ilyass K. bekende, zijn vriend Logan D. bleef volhouden dat hij niet van de handel op de hoogte was. Dat hij volgens de gps ook in de weken voordien in enkele Belgische steden was geweest, verklaarde hij als volgt: “Ik bezoek graag steden.” Op de vraag van de rechter welke Belgische stad hij dan het mooiste vond, moest hij het antwoord schuldig blijven.

Voorhechtenis

Ilyass K. werd door zijn advocaat als een koorknaap omschreven. “Hij studeerde in Rijsel, ging niet uit, rookt of drinkt niet en ontfermt zich over jonge voetballertjes”, aldus advocaat Dimitri Vantomme. “Zijn ouders dachten aanvankelijk dat het niet over hun zoon kon gaan toen ze hoorden dat hij drugs had verkocht. Ze gaven hem als vermist op toen ze hem na zijn arrestatie niet meer konden bereiken.”

Beide jongeren zitten al ruim drie maanden in voorhechtenis. De rechter sprak slechts een deel van de celstraf als effectief uit waardoor ze wellicht snel naar huis zullen kunnen terugkeren. Ze moeten boetes van 1.000 tot 2.500 euro betalen. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier