Per dag worden gemiddeld zes illegalen opgepakt in onze provincie

Redactie KW

Dit blijkt uit cijfers die minister Jan Jambon (N-VA) vrijgaf op vraag van Brecht Vermeulen (N-VA), voorzitter van de Commissie Binnenlandse Zaken in het federaal parlement.

In 2014 werden in West-Vlaanderen 2112 illegalen opgepakt. Dit komt neer op 176 illegalen per maand of zes per dag. Maar er zijn grote verschillen doorheen het jaar. De meeste illegalen werden opgepakt in de maanden april (263), juni (221) en september (221). Tijdens de zomermaanden juli (142) en augustus (109) en eindejaarsmaanden november (106) en december (111) daalt dit cijfer. Qua landen van afkomst zijn Algerije (252), Syrië (231) en Iran (228) de toppers. “Het is opmerkelijk dat mensen uit Syrië, die bij ons een grote kans hebben om als politiek vluchteling erkend te worden, toch de gevaarlijke en illegale oversteek willen maken naar het Verenigd Koninkrijk”, stelt het Roeselaarse Kamerlid Brecht Vermeulen.

Van het totaal aantal illegalen werden er 375 door de politie onderschept op parkings en langs autosnelwegen. Dat is slechts 18 %, maar dat aandeel is op zeven jaar tijd meer dan verdrievoudigd. Jabbeke (164), Mannekensvere (97) en Westkerke (50) zijn, alle drie langs de E40, de parkings waar het meeste illegalen worden opgepakt .

Inklimming wordt groeiend probleem

Brecht Vermeulen : “De minister erkende dat inklimmende illegalen op deze parkings een groeiend probleem zijn in onze provincie. Daarom zal hij inzetten op een sensibiliseringsactie op deze parkings.” Volgens Kamerlid Vermeulen is dit een goede zaak. “De omstandigheden waarin illegalen via vrachtwagens naar Groot-Brittannië reizen zijn mensonterend. Toch moeten we oppassen dat we het probleem niet verschuiven in plaats van aanpakken. Daarenboven weten we dat de georganiseerde misdaad die deze mensenhandel in stand houdt, het geweld niet schuwt als we aan hun activiteiten raken. Zo zijn er in het verleden al incidenten geweest met vuurwapens, messen en gevaarlijk rijgedrag. Al deze elementen zorgen ervoor dat het van belang is om deze problematiek op het Europese en internationale niveau te bespreken. Met Frankrijk is die weg al ingeslagen.”

Minister Jambon geeft nog ook nog mee dat er in West-Vlaanderen geen tentenkampen meer zijn, allicht door het opdoeken van de ferry tussen Oostende en het Verenigd Koninkrijk. Ook de problemen met illegalen die zich verstoppen in de maïsvelden rond de parkings van de autowegen zijn afgenomen, dankzij politionele acties en afspraken rond het snoeien van de berm. Toch blijven deze maïsvelden een belangrijke rol spelen voor de mensensmokkelaars. De politie onderschept in velden en grachten nog altijd ladders die gebruikt worden om illegalen aan boord te helpen van vrachtwagens.”

(JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier